Roskilde

Hej

I förgår, fredag, kom vi till Roskilde. En liten stad med stora sevärdheter. Huvudmålen för oss var domkyrkan och Vikingaskeppsmuseet, men även att hinna med att se lite av staden. Vi åkte ifrån Davinde på Fyn i förgår vid tiotiden. Det blev en fin färd över Stora Bält bron för nu hade vädret slagit om och blivit jättefint. Solen sken från en klarblå himmel, så vi fick en fin utsikt ifrån bron. Precis efter bron på Själlandssidan finns en liten stad som heter Korsör. Där letade vi oss ned till hamnen och fick fina vyer över Stora Bält och bron.

WP_20160527_10_52_00_Rich (2)

Stora Bält bron.

Fredag

När vi fortsatt så tog vi först en tur upp till Holbaek på norra Själland. Vi intog en lunch, tog en promenad runt på stan och hamnade vid det gamla hamnområdet som verkar omvandlas till nya moderna bostadsområden. Fast det fanns kvar ett litet varv och en del gamla fina båtar också. Så småningom satte vi oss i bilen igen för sista biten mot Roskilde. Vi hittade en fin liten väg som smög sig genom det gröna blommande landskapet. Vi stannade och tankade bilen på ett ställe. Det noterbara vid det tankstället var att de hade en liten marknad samtidigt på tankområdet. Där kunde man bland annat få provsmaka och köpa sig lite vin.

Efter lite letande i Roskilde så hittade vi vårt hotell och lyckades checka in även om det tog sin lilla stund. Efter att vi varit på rummet med våra grejor så tog vi oss en promenad runt i byn. Så småningom blev det kväll och vi vart hungriga så vi gick till Restaurang Rådhuskällaren. Jag år en utsökt tillagad Oxfilé och Inger åt grillad kalvfilé. Till det drack vi ett gott Kaliforniskt vin. Det blev kväll även denna dag tillslut.

Lördag

Sista hela dagen i Danmark tillbringar vi i Roskilde. Vi låter bilen stå och traskar omkring istället. Först ett besök i Domkyrkan och sedan till Vikingaskeppsmuseet är planen.

Domkyrkan är en av de största i Norden vilken också innehåller många kungliga gravar med oerhört pampiga monument över dem själva.

IMG_1631

Louise och Fredrik 4 gravmonument

IMG_1633

Drottning Margareta 1

IMG_1685 (2)

Roskilde Domkyrka

Vikingaskeppsmuseet ligger naturligtvis nere vid hamnen vid Roskilde Fjord. Det blev en kort promenad ned till det ifrån Domkyrkan. Museet innehåller vraken av fem stycken funna Vikingaskepp ute i Roskilde Fjord. Samtidigt är det ett levande museum på ett annat sätt då arbetar med experimentell arkeologi och försöker återskapa de gamla skeppen med ursprungliga metoder så att de ska kunna förstå mer av hur de tillverkades en gång i tiden. Det går också att få följa med på turer med Vikingaskeppen.

IMG_1671

Ursprungligt Vikingaskepp

IMG_1667

Nya Vikingaskepp. Kanske samma som ovan.

IMG_1677

Nytt roder på gång till något skepp. Intressant hantverk.

Resten av dagen efter museum besöket strosade vi runt på stan. Åt glass, drack öl, vilade på hotellrummet och till slut intog en enklare middag innan vi knoppade in trötta i benen.

Söndag

Hemresedag. Vi kommer iväg vid tiotiden ifrån Roskilde och kommer hem vid fem tiden på eftermiddagen. Däremellan hände inte mycket förutom bilåkande, en kort färjetur Helsingör – Helsingborg och en lunch på Rasta Mölletofta strax nordost om Helsingborg.

Men som sagt nu är vi hemma efter en veckas tur i Danmark. Vi har som sagt i huvudsak besökt Skagen, Silkeborg, Århus, Västkusten (Ringköbing), Davinde och Roskilde. Men vi har också hunnit njuta av den gröna sköna blommande naturen utmed vägen. Höjdpunkten var nog ändå Rubjerg Knude fyr och de enorma sanddynerna omkring den. Se den snart, för den kanske inte finns kvar om några år.

Danmarkshälsningar från
Mikael & Inger

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *