Skagen

Hej!

Nu är vi i Danmark sedan söndag lunch.

Vi lämnade ett grådisigt men ändå med försök till värmande solstrålar, Göteborg under söndags förmiddagen. Vi avgick med stor stil ombord på Stena Danica mot Fredrikshavn. Vi stod på akterdäck och spanade in ett sömnigt Göteborg utmed Göta Älvs utlopp mot Kattegatt. Efter några timmar anlände vi till en grådisig hamn på andra sidan. Vi lämnade färjan och styrde bilen norrut mot Skagen och Danmarks nordligaste udde.

Efter att ha checkat in på ett litet badhotell mitt i Skagen, Hotell Plesner, så styrde vi mot Grenen som Danmarks nordligaste udde kallas. På Grenen möttes vi av sanddyner av stora mått och två hav som slår sina vågor emot varandra så att det stänker och blänker härligt omkring sig.

IMG_1323

Det blir en vandring på någon kilometer drygt, ut till spetsen där vågorna möts. Hela tiden ser vi spår av tyskarnas närvaro för länge sedan. Det är diverse bunkrar som de byggde för att kunna försvara sig mot eventuella fienden. Men vi får lära oss under vandringen att försvaret av Norra Jylland har haft betydelse långt tidigare än så, t.ex. under Napoleonkrigen då engelsmännen anföll Danmark.

IMG_1346 (2)

Grenen

Kvällen blev lugn en kortare promenad i Skagen. Nu är vi här lite tidigt på säsongen, en söndags eftermiddag – kväll i slutet på Maj, dessutom ett grådisigt tråkigt väder, så det är inte många människor ute på gatorna. Vi strosar fram på den lilla gågatan, tittar i skyltfönstren, tar något kort och går ned mot hamnen. Vi kan dock tänka oss hur mycket människor (turister) som sitter på de många uteserveringarna en varm dag eller en skön ljummen kväll under högsommaren.

WP_20160522_18_01_22_Rich (2)

Skagen kyrka med blommande kastanjer.

I den stora fiskehamnen hittade vi en annorlunda restaurang, åtminstone vad det beträffar golvet. Det var täckt helt och hållet med finkornig sand. Den var i en gammal fiskepaketeringshus. Vi åt en god middag med friterad rödspätta och räkor. Den rekommenderas å det varmaste om du har vägarna förbi Skagen någon gång.

WP_20160522_19_59_40_Rich (2)

Sen så säger vi godnatt ifrån hotellet.
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *