Silkeborg

Hej

Nu har vi bott i Silkeborg en natt och en dag, sedan vi kom hit på måndags kvällen efter en lång bilfärd ända ifrån Skagen. Vi räknade med att det här skulle bli den längsta bilfärden under den här veckan i Danmark, men vi får väl se när veckan är slut. Dagen började dock med ett besök på Skagens Konstmuseum. Det låg inte långt ifrån hotellet men vi checkade ändå ut och tog bilen några kvarter. På Skagens Konstmuseum finns naturligtvis en hel massa målningar utav de kända Skagen målarna från sekelskiftet 1800 – 1900. Det är Kröyer, Ancher, Tuxen, Drachmann med flera mer eller mindre kända målare.

Efter besöket så drog vi mot Rubjerg Knude Fyr. Vilket visade sig vara en mycket fascinerade plats. Det är en gammal fyr som håller på att sandas igen utav drivsand ifrån Atlanten. Man beräknar att fyren kommer att rasa ned i havet inom ett par tre år eller så. Som fyr är den nedlagd sedan länge men som turistattraktion lockar den många. Sanddynerna är nästan lika höga som fyren och kryper sakta inåt land hela tiden. Omkring liggande bebyggelse har redan raserats av sanden och växtligheten kvävs så sakteliga av all flygsand. Se bilderna som dokumenterats av en fotograf genom åren.

Min bild blev så här en regnig måndag i maj 2016.

IMG_1371 (2)

Rubjerg Knude Fyr och de enorma sanddynerna.

Vi, eller åtminstone jag Mikael, hade först tänkt att vi skulle ta vägen norr om Limfjorden och sedan söderut igenom den mot Viborg. Men timmarna hade gått och vägen var lång ända ned till Silkeborg så det blev istället rakaste vägen söderut igenom Ålborg till Viborg. Där blev det en halvtimmes rast så att vi åtminstone han se den gamla domkyrkan innan vi fortsatte till Silkeborg. Vi checkade in, gick ut och åt en hamburgare på Jensens Böfhus och kvartade in på hotellet.

Idag tisdag har vi varit till Aarhus (Århus). Danmarks andra största stad, och tydligen en av Europas populäraste turiststäder (enligt daskarna själva). Det finns i och för sig många intressanta besöksmål i staden av både historisk och kulturell art och staden har ett spännande centrum, men så förskräckligt intressant vet jag inte. Vi besökte först “Den Gamle By”. Ett stort friluftsmuseum med flera gamla historiska stadsmiljöer uppbyggda. De hade tre tidsepoker som de utgick ifrån. Dels 1700/1800 talen som det var flest miljöer av, dels 1920 talet och till slut lite från 1974.

IMG_1411 (2)

Lite från en gata med hus från 1700 talet,

Efter det blev det ett kort besök i domkyrkan i Aarhus, vilket visade sig vara en av de tråkigaste kyrkor som vi någonsin besökt. Fast kyrkor kanske inte ska vara roliga. Efter det blev det lite spatserande genom stan så att vi hamnade vid Aarhus stora konstmuseum. Det har utöver en massa tavlor och andra mer eller mindre intressanta konstinstallationer (som vi inte tittade på) två intressanta saker. Dels är det en cirkulär gång högst upp på taket till konstmuseet med glasrutor i färgbågens alla färger (Rainbow panorama). Svårt att att beskriva och svårt att få med på en intressant bild, men här är ett försök.

 IMG_1446

Gången med regnbågens färger.

Den andra saken som de är kända för är statyn “Boy” som är mycket naturtrogen staty/skulptur av en pojke i storleken större. Den är cirka 4,5 meter hög och väger 500 kg. En imponerande sak som vi fastnade vid en stund. Vi blir mycket häpna över hur naturtrogen den är gjord.

 IMG_1463

Pojken av Ron Mueck.

Efter återfärd mot Silkeborg och en god kvällsmiddag så är det nu sovdags.

God natt!
Mikael & Inger

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *