Davinde

Hej igen!

Nu har vi hamnat i en liten landsortsby strax sydost om Odense som heter Davinde. Det är en gammal by, kyrkan har sitt ursprung ifrån 1200 talet och gården som vi bor på har hus ifrån 1700 talet enligt den gode mannen på gården som vi talade med. Jo, det går att förstå danskan, nästan allt om man försöker. Mitt i byn finns det en cirka 150 år gammal lind med en stenring omkring. På de stenarna satte sig byns bönder och godsherrar när de hade bystämma och bestämde saker och ting. Dessutom är linden klippt och formad fint. De samlas en gång om året på sommaren för att utföra det gemensamma arbetet. Bilden bredvid är från förr i tiden.

IMG_1595 (2)Klipning af stævnetræ i gamle dage

Byns centrala punkt och vårt boende bakom.

Ringköbing

Det var en dag igår också. Alltså onsdag. Då tog vi bilen och styrde västerut mot den långa fina sandiga västkusten. Första anhalt var Ringköbing. En liten stad på västkusten som tidigare låg vid havet men som med tiden ha hamnat vid en insjö. Det som tidigare var öppet mot havet är nu avspärrat med en sluss och kontroll av hur mycket saltvatten som får forsa in så att inte odlingarna runt sjön förstörs. Andra anhalt blev en fyr, Lyngvig Fyr, som vi naturligtvis var tvungna att klättra upp i. Utsikten var häpnadsväckande med långa vita sandstränder och stora sanddyner.

IMG_1493 (2)

Ifrån fyrens topp.

Tredje anhalt blev just vid slussen i Hvide Sand, där båtarna kan ta sig mellan Ringköbing Fjord och det stora havet. Här intogs en god friterad rödspätta. Sen fortsatte färden söderut och runt hela fjorden för att till slut återkomma till hotellet i Silkeborg.

Det jag inte alls hade reflekterat över när jag tittade på kartan över Danmark när vi planerade vår färd, var att många vägar är väldigt raka i en väldigt lång sträcka. De har ingen anledning att göra en massa kurvor för att ta sig runt berg och genom dalar för allt är ju platt utan några hinder i vägen. Så det är bara att lägga ut linjalen och dra ett streck. Men ibland blir vägarna väldigt tråkiga. Det är rakt och platt och ingenting att titta på mer än horisonten. Fast bekvämt att köra är det.

Jelling

Åter till idag torsdag. På vägen ifrån Silkeborg i morse så styrde vi bilen mot Jelling och de kungliga monumenten, vilket också finns med på Unesco:s världsarvslista. Eller beskrivet på ett annat sätt, Vikingarnas begravningsplats och där Danmark föddes och kristnades. I Jelling finns spår av världens största (längsta) skeppssättning och två begravningshögar. Dessutom två runstenar av stor betydelse för Danmarks historia. Dels är det Harald Blåtands bekännelse till den kristna tron och hans dop som beskrivs på en runsten. Sen finns det en runsten över Kung Gorms hustru. Kung Gorm och hans hustru är också Harald Blåtands föräldrar. På stenarna omnämns Danmark som nation för första gång i historien, så platsen är födelseplatsen för Danmark som nation.

IMG_1559

Danmarks två viktigaste stenar.

Man har nu också funnit en begravd person under den kyrka som finns mellan de två vikingahögarna. Den personen skulle kunna vara Kung Gorm enligt många teorier.

IMG_1561

Den kristna kyrkan som finns mellan de två vikingahögarna. Bilden är tagen från den ena, den andra finns bakom kyrkan. I bakgrunden syns gestaltningen av den långa träpalissad som omgärdade området en gång i tiden.

 IMG_1579 (2)

Norra änden av skeppssättningen, palissaden och markering av ett långhus som man funnit spår av.

En historisk plats där vi känner historiens vingslag slå emot oss, men som ändå känns lite lamt i och med att mycket är gestaltningar av något som gått förlorat för länge sedan. Eller är det för att vi är svenskar och inte danskar.

Vikingahälsningar från
Mikael och Inger

PS.

En kul liten notering. Under onsdagskvällen kollade vi på Fredriks Lindströms program “Tänk om…” som handlade om Karl X Gustav och den svenska armens marsch över Lilla och Stora Bält. Idag tog vi bilen över Lilla Bält och i morgon kommer vi åka över Stora Bält, även om det inte är någon vinter och isen ligger tjock.

Historiens vingslag känns igen.

DS.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *