Magdalenefjorden och Smeerburgbreen

Onsdag den 26 juni 2019

Vi vaknar i vår lilla, lilla hytt till en solig morgon när vi sakteliga glider in i Magdalenefjorden. Vet inte riktigt från vilket håll vi kommer, men förhoppningsvis har kapten och styrman tillsammans med besättningen lyckat hålla oss på rätt kurs under natten. De lär ju inte behöva några speciella nattnavigerings hjälpmedel, för det är dagsljus hela dygnet runt.

Första frukosten på båten avnjuts i solskenet tillsammans med mor och dotter från Stockholm som vi fått som bordsgrannar. Vi äter oss mätta innan vi förbereder oss inför dagens första utflykt. Vi ska gå iland och besöka valrosskolonien som finns i fjorden. Det låter helt otroligt och samtidigt väldigt kul att få se ett speciellt djur i sin rätta vilda natur. Vi tar oss i land med småbåtar de har med på ”Nordstjernan” uppdelade i olika mindre grupper. Sakta och lungt tar vi oss fram till valrossarna samtidigt som guiden berättar om de fina djuren.

Valross

Vi har turligt nog vinden i ryggen, tydligen så luktar de helt otroligt illa berättar guiden. Vi stannar cirka en timme i deras närhet och tittar på dem och den sköna naturen runtomkring i underbara solskenet vi har under förmiddagen. Åt väster ser vi hur molnen snabbt kommer närmare och när vi återgår till ”Nordstjernan” hänger regnet i luften, men vi verkar klara oss för tillfället.

Valross

Väl ombord igen så får vi lunch; fisksoppa, kalkon, lasagne med mera. Vi var hungriga efter förmiddagens lilla utflykt. Det behövs också för att samla krafter igen till eftermiddagens utflykt. Båten far vidare under lunchen, innan vi lägger ankare igen utanför Smeerburgbreen. Vi klär på oss igen, nu lite mer kanske för solen har försvunnit eftersom molnen ligger lågt över fjällen. Ändå skimrar glaciären i sin karaktiristiska isblå färg. Vi fraktas iland igen till strandkanten och promenerar upp för frilagd morän intill glaciärkanten. Vi får lite fakta berättat och tittar ut över bukten och ser, eller rättare sagt hör, när glaciären kalvar av sig.

Glaciär Smeerburgbreen

Avslutningsvis får vi också uppleva att några tar sig ett dopp i det tre gradiga glaciärvattnet vid fina sandstranden vi har gått i land på. Alla verkar tycka att det är kallt men väl värt den speciella upplevelsen med att bada i arktiskt vatten. På vägen tillbaka till båten tar båtförararna oss en sväng förbi glaciär kanten innan vi stiger ombord på båten för en varm kopp choklad.

Efter en god middag med våra trevliga Stockholmsdamer ska det bli en ceremoni för att vi har nått nordligaste punkten under turen. Vi har stannat vid iskanten mot norr på 79 grader 44 minuter norr, det är visst cirka 13 kilometer ifrån 80 graden norr. Så vi är inte långt ifrån nordpolen nu! Det firas med bubbeldricka på akterdäck i rejält snöfall iklädda rejäla overaller men med tofflor på fötterna.

Nu avslutar vi dagen med en drink ”80 grader” i försalongen innan det blir dags att knoppa in inför nya äventyr i morgon.

Ishavshälsningar
Mikael & Inger

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *