Camp Barentz och Barentsburg

Tisdag den 25 juni 2019

Idag är den stora dagen då vi ska iväg på själva kryssningen utmed Spitsbergens östra kust. Det ska bli spännande. Dagen börjar som vanligt med hotellfrukost och packning, det blev bara en natt på hotellet nu också. Sen drar vi iväg med buss mot Camp Barentz, ett ”vildmarksläger” med hundar, hytter, hantverksförsäljning och fika. Får träffa personal som berättar om hundar, isbjörnar och upplevelsen med att leva och bo på Svalbard. Hundarna är goa, snälla och klappvänliga.

Inger klappar draghunden vid Camp Barentz.

Vi besöker också Svalbards museum som berättar om människor, natur och djur, helt enkelt om livet på Svalbard.
Sedan klev vi ombord på ”Nordstjernan” det fartyg som vi ska bo på under tre dygn tillsammans med cirka 70 stycken andra passagerare och 30 stycken personal. Vi lättar ankare precis klockan 13.00 och beger oss mot Barentsburg.

Vi ankommer till Barentsburg, det ryska gruvsamhället.

Barentsburg är ett ryskt gruvsamhälle, anlagt av Nederländare, men köpt av Ryssland ca 1927. Det har idag en aktiv kolgruva som utvinner stora mängder kol. Det har cirka 500 stycken fasta boende, kanske lite mer under sommaren.

Bostaäder i ryska byn Barentsburg.

Nu för tiden har de också utvecklat turismindustrin med hotell, vandrarhem, restaurang och konserthall där det förevisas musik och dansshow.

Rysk musik och dansshow i Barentsburg.

Nu är vi ute på en längre havstur utanför själva kusten ut mot öppna ishavet. Det rullar lite lagom ifrån vågorna utan att på något vis bli obehagligt, tycker åtminstone vi. I fjärran ser vi de vita snöbeklädda bergen på ”Prins Karls Forland” åt andra hållet är det bara öppet hav. I morgon ska vi komma till Magdalenefjorden och Smeerenburgglaciären.

Hälsningar
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *