Geirangerfjorden

Första morgonen på fartyget Polarlys. (Det här var igår.) Vi vaknar och gör oss i ordning i vår lilla hytt. Idag så bäddar vi själva och avböjer helt från städning, vi har ju bara vart i hytten 10 timmar varav de flesta har vi sovit stilla. Det innebär för Hurtigrutenbolaget att de ska avsätta 5 nkr per avböjd städning till någon ”foundation” som arbetar aktivt för natur- och djurlivet på jorden genom olika projekt.
Idag ska vi iväg på en längre utflykt utanför båten i land. Men först så intas frukosten i den stora matsalen. Frukosten innehåller det mesta av vad vi kan önska oss så vi blir mätta och nöjda. Vårt första lilla uppdrag efter frukost är att försöka få ordning på vår TV, den är nämligen helsvart hur vi än trycker på fjärrkontrollen. Till reception och felanmäl. Det visar sig senare under dagen att de lyckas åtgärda problemet.
Vi ankommer och avseglar ifrån Ålesund på morgonen in mot Storfjorden och längst in också Geirangerfjorden och den lilla byn Geiranger som ligger längst in i fjorden. Vi befinner oss i stort sett hela förmiddagen ute på däck någonstans för att uppleva fjordnaturen när den blir mer och mer dramatisk vartefter vi kommer in i fjorden bit för bit. Vädret är dessutom återigen helt fantastiskt. Klarblå himmel med solsken och just ingen vind förutom fartvinden när fartyget far fram. Lite drygt 20 grader i luften så det är verkligen inga problem med att uppehålla sig ute på däck för att beskåda naturen och fotografera.

Mötande färja på Geirangerfjorden.

Väl inkommna längst in i fjorden till Geiranger så ska vi av Polarlys och gå i land för utflykten via buss. En mindre båt hämtar oss och tar oss in till byhamnen där vi får kliva ombord på bussen. Nu vidtar en bussfärd med flera spektaktulära stopp utmed vägen med den mest enastående utsikten efter den andra.
Först stannar vi högst upp på Örnvägen för utsikt över fjorden och Geiranger byn. Vi är högt upp och fartygen nere på fjorden blir till små leksaksbåtar medans fjällen runtomkring är enorma.

Geirangerfjprden från utsikten.

Vidare blir det stopp vid Gudbrandsjutet, ett vattenfall som under årtusendes lopp har rivit upp en klippskreva där vattnet forsar fram.
Nästa stopp blir på toppen av Trollstigen, den slingriga vägen nedför berget med vattenfall runtikring. Vi får gå ut på en plattform som erbjuder utsikt rakt nedför vägen hela vägen ned till dalen. När vi sedan kommit ned i dalen med bussen, vilket är otroligt i och för sig på dessa smala vägar och med en stor buss, stannar vi ett kort stund där nere för fotografering uppför vägen istället.

Trollstigen från utsikten.

Sen far vi ett Gästgiveri som bjder på våfflor och kaffe innan vi far vidare mot Molde där vi får en middag innan vi kliver ombord på båten igen.

God Natt
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *