Trondheim

Idag har vi tagit det lite lugnare än de tidigare dagarna, även om morgonen blev något tidig. Vi anländer till ett soligt Trondheim kl. 08:30 så för att hinna med frukost innan vi ger oss av ut på stan så måste vi upp kl. 7. Vi står i kön för att gå i land när fartyget angör bryggan och ger oss direkt ut på byn när bryggan är nedfälld. Vi har nu tre och en halvtimme på oss innan fartyget avgår igen. Vi promenerar iväg i hettan in mot stan. Det är en lite tråkig promenadväg en bit först genom hamnområdet och över järnvägsstation innan vi kommer in till själva stan. Väl där så letar vi oss ned till Nidälva och de äldre lagerbyggningarna som finns utmed älva. De är fina och pampiga på ett annat sätt jämfört med Bryggen i Bergen även om dessa hus inte är så gamla som Bryggen. Så småningom kommer vi fram till den gamla Bybroen. En söt och fin bro över älven, den är säkert jättegammal.

Inger på gamla bybroen som går över Nidälven, vid sidan finns de gamla lagerhusen.

Nu är vi nästan framme vid Nidarosdomen, Nordens äldsta Gotiska katedral, påbörjad någon gång på 1200-talet eller så. Förste person att äras med en ståndsaktig begravningsplats inne i kyrkan är visst Olaf den Helige, en av Norges första kungar. Han är också Norrköpings skyddshelgon vilket föranleder oss att ta ett besök inne i kyrkan.

Nidarosdomen i Trondheim

Efter besöket i Katedralen går vi nedåt torget, vilket visar sig vara en stor besvikelse den här sommaren. Hela torget verkar uppgrävt på grund av något arbete med några rör eller så som måste dras över torget. I och med det, men också kanske beroende på värmen, så känns hela det centrala Trondheim väldigt avslaget denna fredagsförmiddag. Men vi hittar tillslut i alla fall den central gågatan med alla butiker. Vi får oss en glass innan vi strosar tillbaka till fartyget. Vi hann innan fartyget avgick igen. På vägen ut ifrån hamnen så passerar vi Munkholmen, en liten ö, populärt utflyktsmål med badmöjligheter, i Trondheimsfjorden. Den har använts till och från sedan vikingatiden, bland annat av munkar och nu används den av ett bryggeri som brygger en alkoholfri öl.

Munkholmen i Trondheimsfjorden

Nu får vi vänta en stund på lunchen eftersom vi har sen middag ikväll så får vi också sen lunch. Eftermiddagen tillbringar vi med att sova en stund på akterdäcket samt att sitta framme i förbaren och blogga, hantera foton, maila med mera. Innan det blir middag inser vi att vi kan hinna med att ta ett Jacuzzibad, också på akterdäck med en fantastisk utsikt över kustlinjen åt ena hållet och det öppna havet åt andra hållet eftersom vi nu har kommit ut på öppet hav.

Vi badar Jacuzzi

Kvällen avslutas med en god middag, Sodd, lax och svartvinbärspudding. Som närmsta bordsgrannar har vi fått ett äldre trevligt par svenskar från Stockholm som vi småpratar om både det ena och andra under middagen.Kvällen avslutas med att spana efter det rosaröda månen men vi kan inte hitta någon eftersom det är så ljust nu i kväll. För det första så är himmlen precis molnfri och för det andra så går inte solen ned förrän kl. 22:44
Men nu ska vi i alla fall lägga oss. Sov så gott säger
Inger & Mikael

PS.
Hörde folk i korridoren när vi lagt oss att de sett månen.
DS.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *