Bodø och Lofoten

Ska berätta lite kort om vårt fartyg först. Det är ett skepp som är byggt 1996 som heter MS Polarlys. Det kan ta omkring 700 stycken passagerare om det är fullbelagt. Vi har en trebäddshytt som vi precis kan vända oss om och sova gott i, vi gör inte mycket mer än så i hytten. Vi har ett fönster på hytten men vi ser bara rakt ut i aktern på en av räddningsbåtarna.
Det finns en större matsal där frukost, lunch och middag serveras. Ibland buffé, ibland bordsservering. Det finns också en mindre A´la Carte restaurang med cirka 12 stycken bord där det bland annat kan serveras Kungskrabba, fast det är väldigt dyrt 1200 Nkr per kilo, så vi avvaktar med det.
I övrigt finns det några kafeterier, bastu, gym med flera grundläggande faciliteter men framför allt också en Pub framme i fören på däck 7 dvs. högst upp på fartyget, med fina panoramafönster så vi som åker med får en fin utsikt över färden. Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns det mesta av det nödvändiga här på båten.
Vad gjorde vi då igår?
Om förmiddagen finns det inte mycket att berätta, den bara flöt på kan vi säga. Strax efter lunch så anlöpte vi till Bodø. En mindre stad med stor småbåtshamn och flera stora hotell. Vi fick två och en halvtimme på oss att utforska byn på egen hand. Det var verkligen hett väder nu i Bodø det gick knappt att promenera i solskenet. Det fanns inget speciellt att titta på, så vi strosade runt lite på måfå. Vi kom ned till stora småbåtshamnen och upp till domkyrkan innan vi återvände till båten.
Vi vilade lite innan det blev dags för kvällens middag. De bjöd nu på en helt vegetarisk trerätters middag. Förrätten var purjolöks och potatis Gnocchis. Till huvudrätt fick vi svamp och havrekakor med linspuré. Efterrätten var en riktig höjdare med en Chokladfondant.
Lagom när middagen var uppäten ankommer vi till andra hamnen på Lofoten, Svolvær, den första var Stamsund.

Svolvær
Hamninloppet i Svolvær

Här hade vi en timme på oss i land. Det visade sig att den här lilla byn verkar vara en riktigt festplats. Hela kajen är full av restauranger och flera stora hotell. I vattnet ligger det massor av småbåtar, undrar varifrån de kommer. Det är fullt av folk ute på kajen och på uteserveringarna. Naturligtvis beroende på det fina vädret och för att det dröjer flera timmar innan solen går ned, ändå är klockan redan över nio på kvällen.
Kvällen, natten, avslutas med en fantastisk tur in i den lilla Trollfjorden. En ca 800 meter lång fjord men endast ca 80 meter bred på sitt smalaste ställe. Känns som att vi kan ta på bergsväggarna runt omkring oss. Längst in finns det ett litet större utrymme så att vårt fartyg kan vända, men kapten tyckte det var fint och roligt att vända så vi snurrade runt två varv innan vi vände ut ur fjorden. Under tiden så bjuds det på Trolldryck och fisksoppa på akterdäck. Med Trolldrycken kommer det en ”fin” mugg som jag får behålla.

Trollfjorden
På väg in i Trollfjorden.

Efter det fick vi order från kapten att stanna uppe en stund till, för det skulle fortsätta vara en fin sträcka genom ett smalt sund. Så vi kom inte i säng förrän efter klockan ett inatt.

Efter dagens (söndag) frukost så bad kapten oss passagerare om en liten tjänst. Han har en gammal vän som bor i en liten by någonstans utmed vår rutt, och vännen fyller 60 år, så när vi närmade oss den byn så svängde han in i viken och vi passagerare uppmanades att gå ut på däck och vifta med norska flaggor och sjunga för vännen. Båten tutade mycket också.

Firande
Firar 60 årsdag

Nu har vi precis lämnat Finnsnes och är på väg mot Tromsö där vi kommer vara i eftermiddag. Utsikten och vädret är fortsatt hänförande fantastiskt.

Varma hälsningar
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *