Tromsø och Nordkapp

Vi kom fram till Tromsø strax efter lunch under söndagen. Staden visade upp sig med ett fantastiskt solsken och återigen varmt väder. Ja, det låter kanske lite grann som om jag tjatar om det varma vädret, men det väder vi haft hittils under resan är något som jag trodde att jag endast kunde drömma om. Trodde aldrig att det skulle kunna bli så här fint. Men så verkar det ju som om hela sommaren är konstigt varm i hela Skandinavien.
I och med att vi ska återkomma till Tromsø på tisdag kväll, med flyget från Kirkeness, så har vi inga större ambitioner med besöket idag. Vi strosar iväg lite planlöst genom de centrala delarna av Tromsø, tar lite foton på kyrkan och biblioteket, med mera. Vi hamnar så småningom nere vid Polarmuseumet, då bestämmer vi oss för att gå upp på stora bron.

Tromsø

Bron är en kilometer lång och det tar cirka en kvart att gå över den visar det sig. Högst upp får vi en hänförande utsikt över Tromsø, vår båt ser ut som en liten leksak nere vid hamnen. När vi nu är högst upp på bron så är det ju inte långt kvar till andra sidan där Tromsø Arktiska kyrka ligger. En annorlunda kyrka som utmärker sig i stadsbilden, den är trekantig kan vi säga. Inuti kyrkan är det ett fint ljus ifrån de fönster som finns utmed sidorna. En fin kyrka att besöka.
Vi får sedan traska tillbaka över bron igen och in mot centrum av Tromsø för några öl i väntan på att vi går ombord på båten igen.Tromsø har visat sig från sin finaste sida med värme och mycket vatten. En stad med flera sevärdheter, väl värd att återvända till.
Båten avgår så smånigom och tar fortsatt vägen norrut under den stora bron som vi nyss besteg. Kvällen i övrigt består inte av så mycket mer än en dusch och middag samt någon avslutande drink i utsiktsbaren på däck 6 när båten seglar vidare.

Måndag morgon vaknar vi när båten avgår ifrån någon hamn som vi anlänt tidigare på morgonen. Vi får dock stiga upp på en gång för att hinna med både frukost och lunch innan utflykten till Nordkapp startar. Vi ska bara ankomma till Honningsvåg hamn innan dess. I hamnen väntade det ett antal bussar som tar oss upp till den nodligaste klippan i Europa. Vi befinner oss på en ö som heter Mageroya som erbjuder en fin tundra som vägen slingrar sig igenom. Ön har ungefär dubbelt så många renar än innvånare så vi ser en del renar utmed vägen. Vi stannar också och hälsar på en same som har en kåta och några renar på ett ställe. Vi känner oss inte så hänförda av det besöket så som flera andra av turisterna nere ifrån den europeiska kontinenten verkar vara.
Nordkapp är alltså så långt norrut som du kan komma med fast mark under fötterna i Europa. Lite kittlande att tänka sig att nu är det inte långt kvar upp till Nordpolen. Klippan i sig är inte mycket mer än en stor klippa med hänförande utsikt över klippor och hav i omgivningen. Det finns också ett stort besökscentrum med kafé, utställningar och en kort film med fina bilder över omgivningarna.

Människor på Nordkapp

Tillbaka på båten bjuds det på äppelkaka med grädde och choklad med konjak (Lumumba) mums så gott. Vi avslutar dagen återigen med ett Jacuzzibad, nu när båten är i hamn innan middagsbuffén intas. Ikväll bjuds det på räkor, blåmusslor, krabba och renskav. Till det dricker vi idag en god Gewürztraminer. En riktigt god middag med andra ord.

Ishavshälsningar
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *