Världskulturmuseet

Sitter nu på Världskulturmuseet i Göteborg. Känner mig nästan helt ensam här, det är inte många besökare idag. Kanske att det är för varmt att gå på museum eller så är det för mycket jippon på stan.

Har strosat runt på utställningarna i lite drygt en timme. De är av väldigt blandad art och fångar mitt intresse på olika mycket. Det var bland annat en utställning som heter ”En stulen värld” som tar upp frågan om hur vi ska hantera den illegala handeln med antikviteter och arkeologiska föremål från runt omkring i världen. Det påstås att handeln är i samma storleksordning som den illegala handeln med narkotika och vapen, det låter ju helt otroligt om det stämmer. Dessutom är det med detta som det är med allt annat här i världen, den rika västvärlden roffar åt sig och de är de fattiga ländernas kulturarv som spolieras.

Utställningen innehöll också intressanta Peruanska textilier, de så kallade Paracastextilierna. Det är ca 2000 år gamla. De har använts som svepningar runt döda vid begravningar. Men som i tidigt 1900-tal blev stulet från Peru och hamnade i Göteborg istället. Textilierna är jättefina och mystiskt intressanta. De försöker berätta någonting som vi dock inte har lärt oss att förstå ännu.

Det var också en utställning om resande och vårt sökande efter nya mål i världen. Men som de sa på utställningen så är det väl inte målet som är huvudsaken utan det är resan som är målet. Precis så känner jag också när jag är ute på mina resor.

Hur Inger känner för den saken just nu vet jag inte, eftersom hon precis har startat sin resa runt Göteborg till fots. Jag tror nog att för löparna i Göteborgsvarvet så är det nog målet som är huvudsaken inte själva löpandet, i varje fall inte under själva loppet. Nu ska jag gå ned mot Götaplatsen för att titta lite på själva loppet jag också, kanske också ta några kort.

Mvh
Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *