Oslo dag 2 & 3

Hej igen!

Nu har det gått två dagar sedan senast vi hördes, en dag med strålande solsken och en dag med regn. Två dagar med mer traditionellt turistande ifrån två turistande turister. Vi har upplevt de stora turistmålen, så kallade “måsten” om man ska uppleva och lära känna Oslo från grunden. Vi har besökt det nya Operahuset och strövat på dess tak, vi har besökt Akershus festning, Hemmafrontsmuseet, Oslo Stadshus som har fantastiskt fin interiör, Fram museum, Kon-Tiki museum och Vikingaskeppsmuseet.

Fredag

Operahuset är ganska nytt och har blivit väldigt populärt att besöka både för turister och Osloborna. Den har en spektakulär arkitektur som inbjuder alla besökare att gå upp på dess tak och njuta av utsikten över Oslo stad och omgivningar. Helt klart en häftig upplevelse.
Oslo Operahus

Akershus Festning är den gamla historien om Oslo. De är gamla byggnadsverk, möbler, kanoner och några begravda kungligheter, de har inte så många egna sådana i Norge. Vi fick gå en rundvandring i det gamla slottet och lära oss om kungar, mestadels danska sådana, slottet och hur det används idag. Intressant för att lära sig grundhistorien om Oslo och Norge.
Askershus Festning

Hemmafrontsmuseet har jag inga bilder ifrån men det beskrev i alla fall hur Norge och dess folk stred mot den Tyska ockupationsmakten under andra världskriget. Intressant för det är en historia som vi i Sverige inte får lära oss något särskilt om. Vi får oftast bara förståelse för att de var ockuperade och att det var en massa trafik över gränsen mot Sverige. Nu fick vi också lära oss om vardagslivet, motståndet och tyskarnas försök att knäcka Norrmännen.

Oslo Stadshus är något utöver det vanliga vad gäller stadshus. Det har en speciell men lite tråkig utformning exteriört, men interiören i de publika delarna är storslagna.
Oslo Stadshus

Lördag

Fram museum är ett av de finaste museum jag beskådat. Utställningen är mycket innehållsrik, fint gjord och intressant. Särskilt de berömda skeppen som användes av polarforskarna, Fridtjof Nansen och Roald Amundsen med flera. Här spenderade vi några timmar efter båtfärden ifrån stadshusbryggan ut till Bygdöy.
Fram

Kon-Tiki Museet

Även i modern tid så har Norrmännen varit upptäckare och storartade forskare. Thor Heyerdahl är utan tvivel en av dessa män som har gjort att vi har lärt oss mer om vår gemensamma värld. Hans expeditioner med Kon-Tiki och Ra I respektive Ra II är spektakulära men ändå intressanta och lärorika i sin lilla galenskap. Att sätta sig i sådana fartyg och segla över världshaven för att bevisa sina teser är verkligen beundransvärt, eller vad tycker du?
På museet finns originalbåtarna Kon-Tiki och Ra II utställda, två fantastiska föremål att beskåda. Tänk dig att sätta dig på en lite flotte och segla över Stilla Havet, vilket äventyr.
Kon-Tiki

Vikingaskeppsmuseum

Sista besöket idag blev på Vikingskipshuset. Här finns de mest otroliga föremål du kan tänka dig ifrån vår egen historia. Om de tidigare museerna var fina så har det här nog de mest otroliga föremål du kan tänka dig. Skepp från 800 och 900 talet efter Kristus i sin egen storslagenhet. Tänka att vi nordbor kunde bygga så fina skepp för över tusen år sedan. Sedan finns det också andra föremål utställda som är funna vid utgrävningarna av skeppen som nästan skulle kunna vara värda sitt eget museum.
Vikingaskeppet Oseberg 

Efter alla dessa besök kan vi konstatera att det är verkligen värda att besöka, vilket också många andra turister upptäckte. Vi var inte ensamma på något ställe, men det har inte varit något problem. Det har funnits tid och utrymme att njuta av besöken. Oslo är med andra ord en stad som är värd att besöka. I morgon ska vi se om det är någon fart på Nationaldagsfirandet innan vi vänder tåget hemåt.

Glada hälsningar från landet i väster
Inger & Mikael

PS.
Jag funderar fortfarande på vart skeppet “Bak” kan finnas.
DS.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *