Åter till Longyearbyen

Fredag 28 juni 2019

Idag vaknar vi på båten för sista gången (den här turen). Vi vet inte riktigt vart vi är men det är inte så långt kvar in till Longyearbyen för vi ska vara där klockan 10 på förmiddagen. Det blir till att packa, äta frukost, betala för dricka och lämna väskorna i mittskeppet. Vi hinner ta det lite lungt en stund i försalongen innan alla ska samlas i aktersalongen för gemensam avslutning.
På den så tackar besättningen för sig innan guiderna tar över. De inleder med en sammanfattning av vår resa och vad vi fått uppleva under dagarna till havs. De delar också ut varsitt diplom som intygar att vi har varit ”Polarfarare” som färdats långt norrut på vårt runda klot. Strax efter det så är klockan tio och vi angör kajen i Longyearbyen. Faktiskt otroligt punktligt klockan var precis 10. Vi får kliva av och färdas med buss till våra hotell. Några få har turen att få ett rum resten av oss lämnar bagaget i förvaringsrum på hotellet. En lättare lunch intas i form av en tunnbrödsrulle sen är vi redo för resten av dagen.

Inger och jag bestämmer oss för en längre promenad runt byn, dock inom isbjörnssäkert område, hur nu isbjörnarna kan veta det. Vi upptäcker ett konstnärskollektiv i Ny-byen, rester av kolgruva 4, gamla tjänstemanskontoren som nu är Svalbards finaste restaurang, kyrkan, linbanecentralen och lite blandade minnesmärken över stadens grundare och kolgruvearbetare. En promenad som säkert tog cirka två timmar med fotostopp och andra nyfikna undersökningar. Så småningom återkommer vi till hotellet, men vi får fortfarande inget rum. Det fick bli en ficka på Rabalder istället och lite shopping i centrum.

Rester av gruva 4
Linbana med kolvagnar.
Longyearbyen inåt landet.

Vi fick ett rum tillslut som vi intog och gjorde oss i ordning inför kvällens avslutningsmiddag tillsammans med de andra resenärerna som bor på Radisson Blu Polar hotellet.

Sista kvällen hälsning
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *