Budapest dag 3

Åter igen efter en dags promenerande så är vi tillbaka på hotellrummet för att vila benen en stund innan vi går ut för en bit kvällsmat. Men Budapest är trots allt bekvämt att gå runt i om man inte ger sig iväg alltför långt bort eller uppför kullarna på Buda sidan. Pest sidan är stort sett helt platt, inga backar av något slag, medan Buda sidan bara består av högre backar på kullarna. Bland annat så är det en rejäl backe uppför berget upp till slottet och de gamla kvarteren runt det. Men som tur är så finns det en bergbana uppför så man slipper klättra uppför berget. Men vi fick gå ned eftersom det hade hänt någon olycka så den stod stilla när vi skulle ner igen efter lunch.

IMG_1463

IMG_1464

Området runt slottet bjuder på hisnande utsikter över Donau och flera gamla historiska byggnader som har blivit varsamt restaurerade under de senaste tio – tjugo åren. Bland de mer kända och intressanta byggnaderna är just Slottet samt Mattias kyrkan och Fiskarbastionen.

IMG_1491

IMG_1496

Eftermiddagen avnjöts på Gerbeaud konditoriet där vi intog varsin god glass och ett gott glas Rosévin. Konditoriet är av den gamla klassiska stilen med kristallkronor i taken eleganta bakverk i massor. Till sist tog vi oss också bort till den stora saluhallen i andra änden av Váci Utca. Det var en av de största saluhallar vi har beskådat någonsin. Det var tre våningar med matvaror, drycker, kläder och annat smått och gott som kan finnas i en saluhall. Mikael passade på att köpa en liten flaska “Szilva Pálinka” det vill säga en stark kryddad plommonbrännvin, som vi nu ska smaka. (Det finns andra smaker också, verkar dock bara vara fruktsmaker.)
– Ja, det var starkt och med en liten svag eftersmak av plommon. Ingers kommentar var “godare har jag druckit”.

IMG_1505

I morgon bär det av mot Wien. Vi hörs därifrån
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *