Budapest, Wien, Prag och Berlin

Nu har vi varit hemma i en vecka efter en härlig semester i de fyra stora fina gamla städerna Budapest, Wien, Prag och Berlin. Det blev två intensiva veckor med mycket intryck och människor runt omkring oss hela tiden. Fast vi hann med en del lugn och ro också, framför allt på de fina tågresorna mellan städerna och kvällarnas restaurangbesök. Det blev dock mycket att smälta till slut. Vi har ju tittat på en massa fina hus, parker, torg, det vill säga upplevt stadsmiljöerna. Det blandades upp med en del historia om städerna, kungar och andra människor. Dessutom är det ju en massa kultur av alla möjliga och omöjliga slag hela tiden. Vi har lärt oss en hel del om respektive lands historia och kultur. Till sist ska vi inte heller glömma den goda maten och dryckerna från respektive stad.

Budapest

Det här är staden som överraskade allra mest, troligen delvis för att det var svårast att ha några förväntningar på den eftersom vi visste minst om den här staden. Den innehöll en stor blandning av nytt och gammalt, restaurerat och risigt, trånga gator och stora trafikerade boulevarder. Framför allt är det en stor skillnad mellan Buda och Pest sidan av staden. Pest sidan är relativt flack och innehåller alla butiker, gågator, service etc. Medan Buda sidan är kuperad med det stora slottet och Mattiaskyrkan och andra historiska byggnader uppe på höjden.

Wien

Wien är en kulturell högborg bland alla städer, framför allt musikaliskt. Här märks det att historien och kulturen har haft stor betydelse och har det fortfarande i stadens liv. Vart vi än går så erbjuds vi en konsert med klassisk musik, speciellt med inslag av Mozart. Även det historiska lyfts fram hela tiden i och med att det finns flera äldre fina byggnader mitt i stan. Mest synlig är ju naturligtvis Stephansdomen med sitt spetsiga torn mitt i byn. Men även Hofburg palatset och Operahuset sätter sin prägel på stan. Men mest av allt är ju naturligtvis Slottet Schönbrunn strax utanför citykärnan uppmärksammat av alla turister inklusive oss.

Prag

Prag är den lilla stora staden. Allt är samlat inom bekvämt promenadavstånd som en förstagångsturist i staden vill beskåda, särskilt om man som vi gjorde, bor i den Gamla staden. I Prag mötte vi ordentligt den stora turistströmmen, särskilt när vi gick längs med huvudgatan genom Gamla Stan mot Karlsbron, för alla måste ju gå till Karlsbron och gå över den minst en gång när man är där. Det går att gå omkring i Gamla Stan länge och förvirra sig bort i de smala gränderna och hela tiden upptäcka nya fina gamla hus i ljuvliga färger med underbara fina utsmyckningar på. Tjusningen med Prags Gamla stadsdel är också alla restauranger och caféer. Även här, precis som i Budapest, så ligger det historiska gamla slottsområdet, Pragborgen, på andra sidan floden uppe på berget. Väl värd uppe i Pragborgen har du en underbar utsikt över staden.

Även den kommersiella delen av Prags citykärna är relativt litet och lättöverskådligt. Så jag förstår att många människor återkommer till Prag för en weekend eller så.

Berlin

Nu är vi i den absolut största staden av de här fyra städerna, räknat till invånarantalet och geografiska ytan som den upptar. Det märktes också i våra ben, vi blev betydligt tröttare i dem i Berlin än i de andra städerna. Berlin har en otroligt intressant historia att berätta. Staden har ju varit, och är fortfarande en knutpunkt, ett centrum i en stor nation. Den har varit huvudstad i det tyska kejsardömet, Weimarrepubliken, Nazityskland, Östtyskland och nu i det enade Tyskland, så staden har varit med om mycket. Överallt var vi går så påminns vi om någon historisk händelse, oavsett om det är något monument, en ny fantastisk byggnad, en återuppbygg byggnad sedan kriget eller någon annan bevarad historisk plats.

Men det som framför allt slår mig är den enkla och lätta stämningen som råder i stan, så jag tror den är väl värd minst ett besök till, det finns nog ett och annat mer att upptäcka i den staden.

Tågresa

Att flyga ned till Budapest och sedan ta tåget hemåt genom städerna var en jättebra idé. Resandet blev enkelt och upplevelserna många och varierande. Längsta tågresan blev naturligtvis från Berlin till Norrköping, men det blev flera avbrott på resan så dagen gick snabbt ändå. Mellan de olika städerna i Centraleuropa är det inte långt så där är det bara trevligt att resa. Längst tid tog det mellan Wien och Prag, cirka fem timmar. Fördelen med tåg är att du alltid kommer in mitt i staden när du kliver av tåget. Det är aldrig långt bort till hotell eller annat intressant.

Sammanfattningsvis kan vi säga att semestern var lyckad och härlig, särskilt med tanke på att jag höll på att få slag när jag ställde mig på vågen hemma igen. En bidragande orsak kan vara det här.

IMG_1792 Inte nödvändigtvis alltid Staropramen. Det fanns många olika sorter att prova.

Hjärtliga hälsningar från resenärerna
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *