Vulkaner

I förrgår, dvs den 25 april, flög vi från O´ahu till en nästa ö, Hawai´i, i dagligt tal kallad “Big Island” för att inte förväxlas med hela ögruppen Hawaii. Flygresan var kort och behaglig, endast c:a 30 minuter i luften.

Big Island är den största av alla Hawaii-öarna och har världens nu största aktiva vulkan vilket vi åkte och besökte igår, den 26 april. Vi åkte med bilen upp till c:a 1 200 m över havet till ”Hawai´i Volcanoes National Park” och fick se en jättestor vulkankrater (Caldera) med en stor vit rökpelare. Mycket imponerande och spektakulärt. Sedan 2008 är halva nationalparken avspärrad p. g. a. ökad vulkanaktivitet så vi kunde inte få se någon glödande lava. Men vi gjorde flera promenader i området som inte bara var vulkanaktivt utan hade en stor regnskog med många spännande växter och djur. Det blev en mycket märklig naturupplevelse med det mycket gröna, och helt ogenomträngliga, på ena sidan och den enfärgade brunsvarta lavan på andra sidan.
IMG_4187
Kraterutsikt

Här på “Big Island” är upplevelsen en helt annan än jämfört med hur det var i Honolulu och på Waikiki. Nu har inte högsäsongen kommit igång riktigt på fullt allvar ännu så det är inte så mycket turister här ännu, men det är ändå fullt av restauranger och turistaffärer i Kona-Kailua där vårt hotell “Royal Kona Resort” ligger. Men det märks helt påtagligt att vi har lämnat storstaden och kommit ut på landsbygden. Här är det lite lugnare och en mer relaxad tillvaro. Bland annat märks det på att middag äts betydligt tidigare under kvällen än vad den skulle göras om vi var i den Grekiska övärlden. Dessutom är vi uppe och äter frukost senast kl. 8.30
Nu sitter vi på terrassen till hotellet och tittar ut över det blåa havet med de eviga stora dyningarna som rullar in mot klipporna, nästan så att vågorna slår upp på terrassen. Ser en del människor som är ute på surfingbrädor, fast mestadels stående på dem med en lång paddel istället för att surfa på vågorna.
Idag, den 27 april ska vi nog ta det lite lugnare här på hotellet och möjligtvis utforska de närmaste omgivningarna. Kvällen kanske avslutas med en traditionell Hawaiiansk Lua.

Vi hörs!
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *