Turistar i Köpenhamn

Hej igen!

Efter tre dagar i storstaden Köpenhamn så börjar ben och rygg ta stryk på oss gamlingar. Det har blivit en del traskande runt omkring på stadens gator och torg, samt några museum. Fast det har inte blivit något speciellt springande i affärer som tur är. Vi har verkligen satsat på att turista och på så sätt lära känna stadens stora attraktioner och kanske också lite av dess själv, åtminstone lite av dess historia.

Igår turistade vi lite i stadens västliga trakter. Det var inte utanför staden, men åtminstone lite utanför de centralaste delarna av staden. Vi tog oss, promenerande, mot Fredriksbergs Have, en stor park som också innehåller Fredriksbergs Slot och Zoologiske Have. Men först så stannade vi vid Outlet shopen för Royal Copenhagen och Georg Jensen vid den gamla fabriksbyggnaden för porslinsfabriken. En mycket fin fabriksbyggnad med en stor  och hög skorsten som vi kan se från vårt hotellrum. Parken i sig var en så kallad engelsk park med slingrande vatten och en massa fåglar. Slottet var gult och fint men idag nyttjades som högkvarter för officershögskolan i Danmark. Men vi traskade på ned mot Carlsbergs bryggeriers område och dess besökscentrum.

Först går vi igenom Elefantporten, med de mystiska elefanterna (varför då?) in på området.
IMG_0487

Besökscentret ligger i några av Carlsbergs bryggeriers äldre byggnader där de har utställningar och historia om Carlsbergs bryggerier men även ett stall med några bryggarhästar av modell större och några utskänkningsställen där vi får prova några olika sorters öl. Vi deltog också i en guidad rundtur i området där det berättades om historien och att de hade sin verksamhet här fram till 2008 då de flyttade bryggeriet till annat ställe. Slår vad om att det nya bryggeriet inte alls är lika fint som det här halvgamla bryggeriet.
IMG_0503

Idag lördag har vi varit ännu mera historiska, vi har varit tillbaka till begynnelsen för Köpenhamn. Vi har sett på ruinerna av bland annat Biskop Absalons gamla biskopsborg med kloster från 1100 talet under Christiansborgs Slot. Där fickk vi lära oss mycket om Köpenhamns historia och se en hel del gamla ruiner som de har efter flera gamla slott som stått på samma plats. I dag är det säte för drottningen, parlamentet och högsta domstolen.

Till sist, som är värt att nämnas, har vi också besökt Rosenborg slot. Ett renässans slott från 1500 talet som innehåller den kungliga samlingen med bland annat de makalösa kronjuvelerna i källaren.
IMG_0537

Dessutom måste också nämnas alla cyklar och cyklister i stan. Det här är en av flera cykelparkeringar vid Hovedbangården.
IMG_0542

Disiga Köpenhamnshälsningar från
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *