Prag dag 10

Jag tror att det är för första gången idag som vi har närmat oss den Judiska historien lite mer närmare än på TV. Dessutom lite mer än bara historien kring andra världskriget. Vi har idag besökt de Judiska kvarteren inklusive några synagogor och den gamla judiska kyrkogården här i Prag. Det var en märklig syn att se den gamla begravningsplatsen med alla gravstenar huller om buller. Det lär ska finnas mellan 80 000 till 100 000 personer begravda här. Den äldsta graven är från 1439 och den yngsta från 1787. Det kan vara upp till tolv lager med gravar.

IMG_1809

IMG_1830

Vi fick inte fotografera inne i synagogorna, men den Spanska synagogan var särskilt fin med sin Moriska utsmyckning. Det här ingick i en liten promenad som vi genomförde under förmiddagen idag. Lite intressant och lärorikt.

IMG_1845

Gaveln på Spanska synagogan.

Efter det så gick vi ner mot floden igen och följde den, till bron strax norr om Karlsbron. Där gick vi över till andra sidan av floden Vltava eller Moldau, som vi kallar den på svenska. Nu tornade de mörka molnen upp sig igen på himlen. Ett åskoväder var på intågande, så vi sökte upp första bästa restaurang som kunde ta emot VISA kort, vi började få ont om kontanter. Många av Prags restauranger och andra affärer verkar helst fortfarande vilja hantera kontanter. När vi satt oss på uteserveringen och beställt vår lunch så började det mycket riktigt att regna, så vi fick mycket snabbt flytta oss in i restaurangen precis som de flesta andra gästerna också gjorde. De hade något problem med avrinningen från sin uteservering så det blev översvämning vid ingången till restaurangen.

IMG_1860

Efter promenaden tillbaka mot hotellet på andra sidan floden, har vi nu torkat upp igen efter en stunds vilande och intagande av lite Becherovka på hotellrummet. Becherovka är en tjeckisk örtlikör, ungefär som Gammeldansk och Jägermeister. Nu får vi dock försöka ta oss ut igen i folkvimlet i de små gränderna i gamla stan för att hitta oss någon kvällsmat samt för att insupa Prags härliga atmosfär för en sista gång. För i morgon beger vi oss mot Berlin.

Trevlig kväll
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *