Golf i Italien

Det här är berättelsen om resan till Bogogno Golf Resort cirka 5 mil nordväst om Milano, den stora staden i norra Italien.

Vi reste till Bogogno för att spela golf i en vecka med kamrater från Norrköping Söderköping golfklubb. Vi var 13 mer eller mindre duktiga golfspelare och två tränare, Jonas Johansson och Filip Eriksson. Övriga deltagare var Renate, Gunilla, Eva, Paulina, Marie, Anna, Pierre, Per, Tomas, Henrik och Martin. Ett glatt och trevligt gäng.

Resan börjar för oss redan lördagen den 15 oktober 2022 då vi tog bilen till Arlanda för en första övernattning på Arlanda innan flyget går på söndagsförmiddagen. Vi har ändå inget för oss hemma på lördagen så vi kan väl sticka iväg en dag i förväg så slipper vi stressa på natten. Och så är vi utvilade inför flygresan.

Söndag 16 oktober

Som sagt så flyger vi iväg söndagen 16 oktober mot Milano och Linate flygplatsen, den lite mindre flygplatsen av Milanos två flygplatser. Efter landningen hamnar vi på en buss som då tar oss till Bogogno Golf Resort.

Hotellentrén.

På söndagen händer inte mycket mer än att vi packar upp och äter middag.
Middagen består av fyra rätter, förrätt, första och andra huvudrätt samt dessert. Vi sitter tillsammans vid två bord och blir serverade direkt vid borden.

Måndag 17 oktober

Efter lite morgonuppvärmning på rangen är det dags för första golfrundan på Conte banan. Den något lättare banan av de två banorna som finns på stället. Om man nu kan säga att något är lättare eller svårare i golf?

Jag spelar med Jonas, Inger och Eva.
Det går skapligt för att vara första gången på en helt okänd bana med nya underlag och långa hål. Faktiskt skapligt breda Fairways och inte mycket vatten. Fast det är ändå väldigt fuktigt i gräset på morgonen när vi startar och jag blir dyblöt om fötterna, vilket håller i sig hela veckan då det visar sig att mina golfskor är trasiga och slut som golfskor.

Jonas på 8:e hålet på Conte banan. Ett av de mer bildsköna hålen.

Efter rundan och några öl på klubbens bar så är det putt-träning med Filip och Jonas. Vi utmanas i att under morgondagens runda minimera antalet tre-puttar. En skojig och lättsam utmaning, men ändå viktig, det är genom att minimera antalet puttar som man kan minimera antalet slag fortast.

Tisdag 18 oktober

Morgonen startar, efter traditionell hotellfrukost, med träning. Halva gruppen, med mig och Inger, kör svingar med Jonas på Rangen. Vi står baktill på Rangen så vi står på gräs och svingar, precis som ute på banan. Får lite tips och justeringar i svingen att ta med sig ut på banan. Bland andra tips kan jag nämna att det viktigt att hitta ett lugnt svingtempo. Räkna 1-2-3-träff

Vid klockan tio går första bollen ut på Bonora banan, det smalare banan med mycket vatten runt omkring många av hålen. Filip hade lyckats skrämma upp mig om att hålen kommer vara smala, men lyckligtvis så var de bredare än vad jag inbillade mig i alla fall.

Vid sidan av första hålet på Bonora banan.

Mitt första utslag blir bra och jag gör en bogey på hål 1 med en putt. Bra start. Sen tycker jag att jag höll i det skapligt hela rundan, även om det blev något slag för mycket på flera av hålen. Framförallt så puttade jag bra. Jag vill minnas att jag fick som mest tre tre-puttar under rundan. Jag spelade med Filip, Martin och Per.

Bonora hål 7 med utslag från höjd. Par 3 hål.

Nu börjar det kännas att det har varit två intensiva inledande golfdagar. Flera av de andra hade också upplevt banan som utmanande. Det var många små kullar överallt som gjorde slagen knepiga.

Onsdag 19 oktober

Idag byter vi träning, så nu blir det närspelsträning med Filip för oss. Det är så lätt att träna de här slagen när jag står vid övningsgreen. Provar en del konstigare lägen också på kullarna runt omkring. Vilket naturligtvis går bra när jag tränar i lugn och ro. Tyvärr så är det så lätt att missa dessa närspelslag ute på banan av någon anledning. Kanske stress, kanske att jag inte vågar riktigt lika mycket på banan som vid träningen?

Jag går dagens runda med Gunilla, Paulina och Marie, på Bonora banan.
Idag vill det sig inte riktigt på samma sätt som igår. Överskattar jag min förmåga efter endast en dags spel på banan? Jag bara slår och chansar en hel del. Därmed går det åt en hel del bollar också under den här rundan. Jag hamnar i en liten oturscirkel, får inget bra utslag och därmed inget bra läge för slag två. Andra slaget blir krångligt och då hamnar jag igen i nytt krångligt läge och så fortsätter det mer eller mindre hela rundan, med några undantag.

Bisamråtta. Vi såg flera sådan i vattendragen runt bägge banorna.

Jag tar ett extra Rangepass med Jonas efter dagens runda. Han tycker att jag gör mycket rätt och att det går bra. Men återigen, Rangens utslagsplats är platt och med matta. Allt går lätt där.

Eftermiddagen avslutas med en skön tur till hotellets spaavdelning. Skönt att sitta i en bastu, slappna av och värma upp de spända musklerna.

Torsdag 20 oktober

Vi har vilodag från golfen idag. Vi är ändå sju stycken som bestämt oss för att oss in och titta på Milano. Det sägs vara en fin stad.

Taxi tillsammans med Paulina, Pierre, Renate, Gunilla och Eva till Arona. En mindre stad på västra sidan av sjön Lago Maggiore. Vi fick en sightseeingtur på drygt en timme via små vägar och mindre byar till staden. Vi fick cirka en timmes väntetid så vi strosade iväg längs strandpromenaden och tog en fika. Så småningom tillbaka till station och hoppade på ett tåg in till Milano. Vilket tog cirka 1 timme och 20 minuter.

Arona tågstation, fram och baksida.

Väl inne i Milano fortsatte vi några stationer med tunnelbanan innan vi kom in till de absolut centralaste delarna av staden. Nu började vår sightseeing med att vi hittade till det gamla slottet först. Det hade en av de största borggårdar jag någonsin sett. Vi gick vidare mot Piazza del Doumo. Pierre och Paulina gick vidare själva medan vi andra stannade och tog oss en lunch. Det är visade sig vara dyrt på turiststråket.

Väl framme på Piazza del Duomo ser vi den stora katedralen Duomo Milano och hittar ingången till den stora Galleria Vittorio Emanuele II. Bägge två imponerande mästerverk. Gallerian är inte som någon annan galleria som jag sett. Många stora modemärken hittar vi i gallerian. Gucci, Dior, Chanel med flera andra.

Stora katedralen i Milano. 108,5 meter hög. 158 meter lång. 93 meter bred. 3 400 statyer.
Renate, Inger, Eva och Gunilla framför stora Galleria Vittorio Emanuele II i Milano.

Vi strosar runt i kvarteren runt torget och katedralen och hittar så småningom en kafé med god italiensk glass. Vi hinner också göra ett kort besök på Starbucks stora kafé.

Tillbaka till tunnelbanan och tåget för hemfärd. Tåget går något snabbare likaså taxin. Vi avslutar med lite mat på restaurangen på hotellet innan det blir dags att gå och lägga sig, imorgon är det golf igen.

Fredag 21 oktober

Efter sedvanlig frukost, som för övrigt är riktigt riklig med äggröra, bräckt skinka, smörgås, Yoghurt, frukter och kakor, så vidtar ett pass med träning. För vår del så blev det Driverslag med Filip. Filip slår väldigt långa och välriktade Driverslag så han är mästaren vi ska lära oss av.

Alla har befarat att fredagen kommer bli regnig och visst träningen inleds i regn men det avtar, sedan kommer det och går lite under förmiddagstimmarna dock inte alls som befarat. Värmen är dock kvar. Vi har haft cirka 20 – 22 grader om dagarna, i solen blir det ännu varmare så det har varit skönt golfväder.

Sen blir det spel på Conte banan igen. Nu spelar jag med tre duktiga herrar, Henrik, Tomas och Pierre.
Det går bättre än på Bonora banan de två senaste rundorna men inte riktigt lika bra som första rundan på Conte banan. Men hela tiden är det så att om man missar något slag i längd eller riktning är det svårt att komma igen och göra ett bra resultat.

Häger vid Conte banans hål 9. För övrigt kan nämnas att jag gjorde ett fint par på det hålet den här dagen.

Eftermiddagen och kvällen är densamma som andra dagar. Förutom att det är sista kvällen med Henrik och Tomas som också passar på att tacka tränarna och oss övriga för trevligt sällskap, de reser nämligen hemåt en dag tidigare än oss övriga.

Lördag 22 oktober

Morgonens träning för min och Ingers del är bunkerslag. Nu är det Jonas som instruerar och lär oss knepen för att få bra slag ur en bunker. Håll kroppen stilla, slå igenom och ta lagom med sand under bollen. Det är inte svårare än så. Viktigast är nog ändå att man behöver träna på slagen. Det går inte att lära sig och hålla standarden uppe bara genom att hamna i bunkern ute på banan under spel.

Nu är det dags för sista rundan på Conte banan och därmed också sista rundan för hela resan. Jag får spela med Inger och bästa vännen Renate. Det går ungefär som gårdagens runda. En del bra slag och sedan totalt misslyckande på några hål. Resultatet poängmässigt blir exakt lika som gårdagens runda. Det är något för lite för att jag ska känna mig helt nöjd. Visar sig alltså att veckans första runda var den bästa. Då var jag utvilad och stark. Mot slutet av veckan har jag nog ätit och druckit för mycket för att hålla i formen under veckan.

Vi får i varje fall en skön runda. Den börjar i lite grådis och mulet på himlen men vartefter tiden går så blir det soligare och varmare. Veckans finaste vy över alperna visar sig också på hål 9.

Från Conte banans hål 9 lyser Alperna upp i ett fantastiskt glitter i solskenet.

På kvällen är det ett gäng iväg in till Milano för att gå på fotboll på San Siro stadion. De får se en match mellan Milano och Monza. Milano vann visst med 4 mot 1 mål.

Söndag 23 oktober

Idag eller rättare sagt ikväll är det hemresa.

Inger har blivit sjuk, förkylning tror vi, (visar sig efter hemkomst att det var covid) så för hennes del blir det en lugn dag. Även vi andra tar det nog ganska lugnt idag, även om det finns möjligheter att utnyttja dagen till exempel till upptäckter av omgivningarna.

I vilket fall som helst så blir det en liten samling på eftermiddagen för en liten symbolisk prisutdelning. Några har spelat bra andra lite mindre bra, ingen nämnd ingen glömd. Vi tackar varandra och lyckönskar Jonas på sin nya plats som tränare på Bråvikens golfklubb från och med 1 november.

Vid klocka fem kommer bussen och hämtar upp oss för transfer till flygplatsen. Nu reser vi dock från den stora Malpensa flygplatsen. Flygresan hem visade sig bli en lång resa. Vi fick över en timmes extra väntan på Köpenhamns flygplats innan planet mot Arlanda avgick. Vi landar på Arlanda vid tvåtiden på morgonen mot måndag. Och där tar vår gemensamma resa slut för den här gången.

Vi syns på någon golfbana någon gång framöver i framtiden!

Mvh
Mikael