Bad Gastein 1 Juli till 8 Juli 2023

Med golf och vandring

Gasteinerdalen

Det finns en länk till ett fotoalbum med flera bilder längst ned i inlägget.

Vår berättelse

Vi har påbörjat vår semester under veckan innan vi ska iväg. Det innebär att vi har tid på oss med att ta oss till Arlanda. Vi behöver inte åka på natten till lördagen 1 Juli, för flyget går tidigt på lördagsmorgen. Vi åker istället upp till Arlanda redan på fredag eftermiddag för att passa på att njuta lite av den goda maten på restaurangen på översta våningen i hotellet.

Vi kom iväg med flyget på lördagsmorgonen efter en tidig frukost. Efter knappt två timmars flygning landar vi i Salzburg för vidare transfer med buss till Bad Gastein. Vi fick ett lagom stort rum med utsikt över innergården på hotellet, men med skön kvällssol istället. Lördagen bestod inte av så mycket mer än att installera sig, gå på välkomstmötet med information om veckan och inta veckans första middag i restaurangen. Middagarna består av femrätters måltid. Lite sallad och annat småplock, en soppa, huvudrätten, ost och kex samt en dessert.

Söndagen startar tidigt med det vi har kommit till Österrike för att göra, nämligen att spela golf. Bussturen till Zell Am See och Golfclub Zell am See Kaprun avgår tidigt och tog knappt en timme. Vi möts av en disig golfbana men det är uppehåll i alla fall. Inger och jag har inte med oss några egna golfklubbor, vilket de flesta andra hade, så vi snabbar oss in i shopen och plockar ut varsitt sett med klubbor. Vi får fina klubbor, för min del nästan likadana som jag har hemma, endast med skillnaden att det är grafitskaft på järnklubborna istället för stålskaft. Det visade sig att det inte var något som helst problem, kanske till och med bra.

Efter lite uppvärmning drar spelet igång och vi kommer iväg på banan SCHMITTENHÖHE en av två banor på klubben. Spelet rullar på med varierat resultat under rundan. Resultatet blir inte helt lysande, men vi behöver inte skämmas för oss i varje fall. Dock visade det sig att rundan tog längre tid än beräknat så efterföljande lunch och träning blev sent och lite förkortat innan resan går tillbaka till Bad Gastein och ny god middag.

Med på resan var Malin Vingeskog, golftränare på Saltsjöbadens golfklubb. Hon hade lite genomgångar under veckan, bland annat Rangeträning just på söndagen. Dessutom chipp träning när vi senare i veckan var på Gasteiner Golfclub. Alla fick också ha med henne i sin boll åtminstone under nio hål för att fråga efter råd och få lite stöd.

Måndagen var vår första dag för vandring. Vi fick lite sovmorgon innan vi åkte buss till Bad Hofgastein och där tog liften upp på berget Schlossalm. Där samlas vi för en vandring på vägar och större stigar runt till en damm. Det är ett fint område där vi försöker få syn på Murmeldjur fast vi lyckas inte. Tyvärr så låg molnen lågt över dalen och bergen så vi såg just ingenting av omgivningarna under vandringen. Det var lite synd, men det skulle visa sig längre fram i veckan att vi fick bättre väder och vi fick se alperna ordentligt.

Vi tog så liften ner till mellanstationen där vi tog en skogsväg bort till Fundner Heimalm. En mindre gård och serveringsställe där vi bjöds på en fin lunch med lite småplock, skinka och korv till några glass god Österrikisk öl och en Schnaps.

På tisdagen var det då dags för en golfrunda nu igen. Nu åkte vi inte så långt, endast cirka tio minuter med taxibuss till Gasteiner Golfclub i dalen nedanför Bad Gastein. En lite mindre och enklare golfanläggning jämfört med den i Zell am See men med så mycket finare omgivningar. Här ligger bergen betydligt närmare och nästan direkt inpå golfbanan på vissa ställen. Oerhört grönt och frodigt gräs eftersom det regnar emellanåt. Vädret hade nu klarnat upp något så vi såg mer av omgivningarna.

Efter chippträningen på förmiddagen intogs en god lunch på klubben innan själva spelet tog fart. Idag fick jag med mig Malin på den andra halvan av rundan. En mycket trevlig tjej som gav oss en del råd och tips om spelet. Det är också härligt att få se en som kan spela ordentligt och som för de mesta kan slå en boll långt och dit hon vill ha den.

Onsdagen var vår lediga dag, det vill säga vi fick själva hitta på vad vi skulle göra. Vi hade tänkt oss att ta tåget in till Salzburg fast vi tänkte till och beslöt oss istället för att stanna kvar i Bad Gastein. Istället tog vi liften upp på stans närmsta berg, Stubnerkogel. Det visade sig bli en lyckad tur. Vädret blev klart och varmt så det passade jättebra med att strosa omkring uppe på toppen till lite olika utsiktsplattformar och kolla in omgivningarna och alla bergstoppar i alperna som vi nu kunde se.

Dagen fortsatte sedan med lite strosande runt i Bad Gastein och ett dopp i hotellets egna inomhuspool.

Torsdagen kom och då blev det åter igen dags för golf. Nu på den andra banan KITZSTEINHORN på golfklubben Zell am See Kaprun. Den här banan var nog något kortare med något kniksigare jämfört med den andra på klubben. I dag så spelade vi Bäst boll mot varandra i bollarna. Vi var fyra i vårt lag på första halvan, vi hade Malin med i vår boll, medan vi bara blev tre under andra halvan. Andra bollar var fyra hela rundan. Kanske att vi förlorade lite på det eller var det så att vi inte lyckades spela tillräckligt bra.

I vilket fall som helst så intogs veckans godaste mat, en Wienerschnitzel med stekt potatis och lingonsylt av Mikael på klubben efter avslutad runda. Gott!

Vi har nu spelat på tre fina banor, med lite olika utmaningar och med lite olika resultat. Största skillnaden jämfört med hemma var att det var väldigt grönt och mjukt härligt gräs överallt. Vilket gjorde att vi inte fick mycket rull på bollarna och att klubborna gärna sögs fast i gräset. Miljön är dock underbart härligt och vi hade trevligt under rundorna, det var viktigast.

Sedan återstod bara fredagen som skulle bjuda på en underbar vandring i ett fantastisk fin dal. Vi åkte upp för berget en bit till naturområdet Nassfeld (Sportgastein) en del av nationalparken Hohe Tauern. Vi fick ett underbart vackert väder, med klarblå himmel och en värmande sol.

Jag låter bilderna berätta om området istället för att försöka beskriva det med ord.

Till sist återstår bara hemresan under lördagen som avslutades med att vi klev in i stugan i Krokek sent på lördags eftermiddagen.

Auf Wiedersehen
Inger & Mikael