Corpach och Fort William

Hej

Corpach utanför Fort William blev en liten besvikelse i jämförelse med de andra ställena vi har varit på. Det är några hus samlade utefter landsvägen cirka 6 kilometer utanför Fort William. Det är en väldigt fin natur och Caledonian Canals ena ände så omgivningarna är enastående, särskilt utsikten över sjön mot Fort William med Ben Nevis bergsmassiv i bakgrunden, men det finns ingen service av något slag här i trakten. Inte något speciellt att titta på heller förutom slussarna i kanalen. Så vi tog bussen in till Fort William och strosade runt där på lördagsförmiddagen.

Vi tittade också in på det lokala museet West Highland Museum för att kolla in lokala historien om staden. Bland annat lärde vi oss om att trakterna hade använts för utbildning av Englands Gröna baskrar, dvs. kommandosoldater, under andra världskriget. Vi börjar nu också förstå och känna till huvuddragen i den skotska historien ifrån Pikterna, Frihetskrigen, Jacobiterna, Unionen med England och hur det nuvarande Skottland har skapats. Nu vill ju många skottar ha självständighet igen, fast det är inget som vi märkt av nu.

På eftermiddagen efter ett kortare stopp vid vid Ben Nevis Distillery tog vi bussen upp till Nevis Range där de Brittiska öarnas enda alpina skidanläggning finns. De har Brittiska öarnas enda gondollift upp på berget med flera olika skidnedfarter utefter berget. Nu på sommaren är det Mountain biking i olika former som är den stora aktiviteten istället. Toppstationen för gondolliften ligger på cirka 650 meters höjd med fler lifter som kan ta dig högre upp på berget. När vi kom så var gondolliften stängd så vi satte oss ned i restaurangen och tog oss en lätt lunch istället. Under tiden så startade den, vädret blev bättre och klarare men vi tog bussen tillbaka in till stan igen.

Ben Nevis Distillery

Destilleriet med berget Ben Nevis i bakgrunden.

Efter att återigen tagit en ny buss ifrån Fort William tillbaka till vårt boende så vilade vi en stund innan det blev dags för en promenad bort till några andra slussar i kanalen. I närheten hittade vi sedan en lokal Pub och restaurang där vi åt och firade lördagskvällen. Promenaden utefter kanalen tillbaka i den ljuvliga sommarkvällen var otroligt härlig.

Slussar

Lochy

Nu sitter vi i loungen på Mansefield Guesthouse och inväntar avgång mot stationen och tåget mot Glasgow. Fast nu blir det ingen tågresa ut det blir buss istället har vi fått veta. Det är så att den holländska tågoperatören som kör tågen har tydligen bara avtal med lokförarna att köra 6 dagar i veckan, det vill säga inte på söndagarna. De har fått lita på frivilliga krafter för att ha kunnat köra tågen tidigare på söndagarna. Nu börjar dock lokförarna tröttna på det och vill ha mer betalt så nu har inte de frivilliga krafterna ställt upp. Men det blir nog en bra resa i vilket fall som helst.

Vi hörs ifrån Glasgow
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *