Glasgow

Glasgow är Skottlands största stad och Brittiska öarnas fjärde största stad. Det märks när vi kommer hit med bussen ifrån Fort William på söndags eftermiddagen. Glasgow är nog också Skottlands största shoppingstad. Det verkar som att alla är ute och shoppar på söndagseftermiddagen. Det är fullt av människor på gågatorna i Glasgow city. Här finns också stora moderna gallerior fulla med diverse affärer, bland annat H & M naturligtvis.

Som sagt efter att ha blivit upplockade av en buss i Corpach och lite förvirring i Fort William for bussen vidare direkt mot Glasgow utan vidare stopp. I och med det kom vi till Glasgow någon timme tidigare än vad vi skulle ha gjort med tåget. Det blev lite promenad och mat på en Indisk restaurang. Det var väldigt gott, den heter Charcoals om någon ska till Glasgow framöver. Passa på att leta upp den och ät där. Inger blev dock väldigt mätt och trött så det blev bara ett kortare besök på en vinbar innan det blev sängdags den här dagen också.

Andra dagen i Glasgow bestämde vi oss för att utforska den lite mer noggrant och mer ingående för att lära känna den. Första anhalten blev den gamla katedralen som har sin grund ända från 1200-talet, det är länge sedan. Känslan i kyrkan och särskilt när vi klev ned i den gamla kryptan en våning ner är att bli tillbakaförd till medeltiden. Till skillnad ifrån de Engelska katedralerna vi besökte för två år sedan så får vi här komma in gratis, så det blev till att lämna en liten gåva till dem istället.

Glasgow Cathedral

Insidan

Glasgow Cathedral

Utsidan

Bakom katedralen låg en gammal kyrkogård med stora monument över bortglömda människor. Det märks också på gravstenarna ibland att de är bortglömda för en del av dem håller helt och hållet på att vittra sönder i dagens moderna stad. Dessutom ligger Tennents ölbryggeri alldeles inpå kyrkogården. Tennents brygger en av Skottlands vanligast lageröl.

Efter en lunchmacka på George Square nedanför stadshuset så begav vi oss till Gallery of Modern Art, ett av Skottlands mest välrenommerade konstgalleri. Mycket modern och ultramodern konst, Men det började regna ute så det var skönt att gå in en stund. I vilket fall som helst så fanns det mycket fint att titta på.

Gallery of Modern art in Glasgow

Även statyn utanför har fått en modern touch.

Resten av dagen blev det lite allmänt strosande och en och annan öl innan vi återkom till hotellet för att se på slutet av Andy Murrays tennismatch i Wimbledonturneringen. Det blev riktigt spännande. En sak som är värd att nämna om Glasgow är att det är en stad som vill visa sig modern och slita sig loss från sin historia som en smutsig industristad. Ett sätt är att använda de stora tomma väggarna på byggnaderna som blir kvar när byggnaden intill är riven till stora väggmålningar. De är riktigt snygga.

Vägg i Glasgow

Liten del av en stor målning.

Kvällen avslutades på en mysig Italiensk restaurang där de hade en jättegod Pizza. Det var full fart på restaurangen då det var någon middag för en kille som tagit sin studentexamen.

Skotska hälsningar
Mikael & Inger

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *