Utflykt till Falkirk Wheel

Efter att ha vaknat till och ätit frukost så tog vi oss ned till tågstationen, vilken låg på andra sidan gatan (Princes Street) ifrån hotellet, så det var nära. Vi köpte biljetter och hoppade på tåget mot Falkirk Grahamston, vi tänkte leta oss till Falkirk Wheel. Det är en gigantisk gunga för båtar. De lyfts respektive sänks 35 meter vertikalt mellan två kanaler. Vi fick också ta den lokala bussen i Falkirk för att ta oss ifrån stationen till själva kanalstället.

Här ser du hur den nu lyfter/sänker båtar.

FalkirkWheel1 FalkirkWheel2       FalkirkWheel3

Vi tog en tur på en kanalbåt så vi fick vara med om ett lyft och en nedfärd. Det är en häftig konstruktion, invigd 2002 som en del i något Milleniumprojekt för att återskapa de gamla kanalerna i England och Skottland. Visserligen är inte kanalen av av samma storlek (bredd, djup, etc.) som Göta Kanal, det är mer som ett brett dike. Det är dock en fin sevärdhet med fin natur, små kanalbåtar och inte riktigt så många turister som inne i Edinburgh. Det var värt en dagsutflykt.

Dessutom hamnade vi mitt i ett världsarv. Kanalbåtsturen bestod av en bit i en tunnel som gick rakt igenom den gamla Romerska försvarsmuren mot norr. Den så kallade Antonine Wall som gick från kust till kust över Skottland för att skydda Romarna från de grymma nordborna. Efter att ha varit ute vid kanalen så tog vi bussen tillbaka till Falkirk och promenerade igenom regnet mot Callendar House Park där det också skulle finnas rester av muren. Vi hittade så småningom ett väldigt grönt dike så de påstods på en skylt vara det dike som de grävde ut för att bygga själva muren med. Imponerande historiska vingslag.

AntonineWall 

I mitten det Romerska diket. Framför på den moderna asfalterade vägen, en modern kvinna.

Med tanke på gårdagskvällens utsvävningar så blev kvällen lugnare med varsin Pizza och några Italienska öl innan vi återvände till hotellet genom den soliga sköna Edinburgh kvällen. Solen sken fint över slottet på toppen av sin höga klippa. Åter på hotellet planerade vi morgondagens fortsatt färd norröver i Skottland.

På återseende
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *