Gotland torsdag och fredag

Hej

En sista rapport ifrån Gotland för imorgon åker vi åter mot fastlandet. Fast vi åker inte förrän på eftermiddagen så vi kanske hinner med något ytterligare då också. Men nu om det som hänt de två senaste dagarna.

Torsdag

Den här dagen blev det riktigt kulturella dagen, även om vi haft sådana inslag tidigare också. Men efter en lite senare morgon och långfrukost så tog vi oss till S:ta Maria domkyrka i Visby för en lunchkonsert med Stockholm Storkyrkans gosskör som sjöng medeltida sånger.Det blev en stämningsfull och fin konsert med cirka 30 stycken “gossar” ifrån cirka 6 års ålder till 60. Dessutom är det en mycket fin kyrka som inte är så jättestor för att vara en domkyrka.

Sen traskade vi ned till Gotlands museum och Fornsalen. Vi beskådade de mycket speciella Bildstenarna, som endast finns på Gotland, samt en del av alla de skatter som de hittat i jorden runtomkring på Gotland. I förhållande till ytan så lär det finnas mest till antalet fyndplatser av arkeologiska skatter som innehåller guld, silver och brons här på Gotland i förhållande till övriga världen. Otroligt vad rika Gotlänningarna var en gång i tiden.

Vi hade också bokat in oss på en stadsvandring med dolda hemligheter i stadsmiljön som inte allmänt är tillgängliga till vardags. Vi fick besöka dels det gamla residenset vid Donners plats. Det är ett trähus byggt 1647 till Gotlands förste svenske länsherre (landshövding) efter att Gotland blev svenskt 1645. Huset innehåller helt otroliga original målningar från den tiden i typisk stil för den tiden.

Spisfront

Efter det huset så fick vi gå tillbaka i tiden ända för nästa hus. Vi gick ned till strandpromenaden vid Almedalen och det äldsta tornet i Ringmuren. Vi fick gå till det så kallade Kruttornet. Det är byggt på 1140 talet och står upp fortfarande. Det är imponerande. Vi fick klättra upp i det till översta våningen för att skåda ut över den gamla hamnen (Almedalen) och havet.

Kruttornet 

Fredag

Den här dagen blev till skillnad mot torsdagen en naturdag. Vi tog båten från Klintehamn ut till Stora Karlsö. En av det två kalkstensklipporna som sticker upp ovanför Östersjöns yta mellan Gotland och Öland. Underbart fin natur med massor av fåglar, även om den mest karakteristiska fågeln för ön, Sillgrisslan, har lämnat den för den här säsongen.

Hamnen 

Efter att ha ankommit så fick vi en guidad tur runt delar av ön. Vi fick geologin, historien, blommor och annat intressant förevisat för oss av en kunnig guide.

Guiden

Vi gick också förbi den gamla fyren. Där bodde det ett tag tre familjer medans den var i bruk.

Fyren

Nu är det som sagt sista kvällen i Visby innan vi återvänder mot fastlandet. Fast nu tar vi färjan mot Oskarshamn istället för mot Nynäshamn vilket vi kom ifrån. Norrköping ligger ju ungefär mittemellan de två orterna.

Vi höres
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *