San Francisco och Golden Gate Bridge

Idag  den 19 April har vi varit i San Francisco.

En lång dag med en lång promenad i San Francisco. Det blev en del backar både uppför och nedför, men framförallt blev det en lång promenad tur och retur Golden Gate bron. Nu är det ju som så att om du inte har varit på Golden Gate bron har du inte varit i San Francisco. Vi diskuterade om Golden Gate bron är världens mest kända bro eller om det finns någon annan. Vi kom på några andra kända broar; Sydney Harbor Bridge, Tower Bridge, den antika överbyggda bron i Florens (?). Händelöbron kvalificerade sig inte in i berömmelsen.

Annars så har vi först besökt Coit Tower på toppen av Telegraph Hill. Uppifrån tornets topp får man en fullständig överblick över hela staden och kan orientera sig i de olika väderstrecken. När man följer vägen (trapporna) ner ifrån Telegraph Hill toppen så hamnar man automatiskt på Lombard Street. Om man följer den först nedför en lång backe och sedan uppför en lång backe så kommer man fram till världens krokigaste gata.  Det är en sektion av gatan som de byggt som en serpentiv väg med ca tio svängar istället för att köra rakt på som de gör på andra gator. Det som är lite märkligt och intressant med den och det som gör den till ett stort turistmål är att den otroligt fint utsmyckad med blommor och gröna växter i ett överflöd. Du ser inte den egentliga gatan på lite håll utan det du ser är all växtlighet. En väldigt fin gata, det skulle kunna vara lite mera sånt både här och hemmavid.

Hela tiden så här långt har vi också sett de berömda ”Cable Cars” som trafikerar några gator i San Francisco. Finna gamla trävagnar som fortfarande används för att transportera oss turister över några av de värsta kullarna. Vi kommer att åka dem senare under dagen.

Nu har vi kommit ned till den norra kustlinjen ut mot San Francisco bukten och området Fishermans Wharf. Vi intar en lunch på ett ställe vid Ghiardelli Square en gammal chokladfabrik. Sen bestämmer vi oss för att traska ut till Golden Gate bron, vilket vart en ganska så lång promenad. Men å andra sidan så fick vi uppleva på nära håll en av världens mest häftigaste broar.

Den är så orangeröd som alla bilder visar, den är stor och lång. Den hade visst det längsta spannet för hängbroar när den var nybyggd 1937. Den gungar och rör på sig av all trafik och utsikten är hänförande.

Dagen avslutas med att vi besöker Fishermans Wharf lite mer ingående. Vi traskar runt bland restauranger, krabbstånd, turistshopar och karuseller. Störst turistfälla tycks Pier 39 vara fast det är lite mysigt och stilbildande för omställning av ett gammalt utdömt område till något nytt, även om alla omdaningar inte behöver vara inriktade mot turism.

Dagen avslutas med en åktur med ”Cable Car”. Det är vagnar som drivs framåt av att vagnen hakas fast på en lång kabel (stålwire) som ligger i gatan och som hela tiden rör sig. Det går inte särskilt fort uppför backarna men desto fortare rullar det på nedför. Då gäller det för ”The Gripman” föraren att hänga med och bromsa farten, speciellt när den ska stanna. En bra avslutning på en bra dag i en mycket härlig och fin stad.

Nu ska vi gå och sova, vi hörs.
Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *