Sista dagen på Madeira

Till slut så kommer här ett inlägg om vår sista dag på Madeira, förutom hemrese dagen. Det kommer först nu men det är skrivet i lördags den 10 april. Så varsågod, läs och dröm er bort.

Torsdag den 8 april

Det här visade sig bli en dag full med positiva och glädjande överraskningar. Vi har i och för sig inte haft några negativa upplevelser under dagarna på Madeira och hade inte förväntat oss något annat heller den sista dagen, men det blev faktiskt ännu bättre.

”Madeira”

Jag skriver ”Madeira” inom citationstecken eftersom vi syftar på vinet istället för själva ön. Det är ju som så att vinet är namnsatt efter ön och ön är namnsatt efter vinet, eller hur var det nu med den saken. Vi återkommer mer till vinet längre ned för först tar vi morgonen och förmiddagens händelser.

Shopping

En av våra svagare sidor när vi är ute och reser är att vi shoppar väldigt lite typiska turistsaker, så som krukor, hattar, statyeter och andra dammsamlare. Vi orkar helt enkelt inte släppa på prylarna hem samt att vi måste få plats med det betydligt viktigare vinet. Denna sista dag blev i alla fall en tur genom stadens shoppinggator där vi tittade i lite skyltfönster samt tittade in på något shopping center men det blev inget inköpt denna gång heller.

Madeiraviner

Madeiravin
Madeiravin

Utan istället hamnade vi på ”Pereira D’Oliveira (Vinhos), Lda.” vinhus. Vi blev genast erbjudna att provsmaka, vilket vi naturligtvis ville göra. Efter tre olika sorter så fastnade vi för en av dem så det blev ett inköp av en flaska. Inger läste i sin lilla guidebok och hittade nästa ställe vilket låg granne med detta första ställe. Det blev ett besök på ”Artur De Barros E Sousa Lda.” vinhus. Det var en helt annan stil på det jämfört med det första. Här fick vi gå runt i lagerlokalerna, vilket är uppe i huset, eftersom vinerna ska lagras varmt. Det är det som gör ett Madeiravin så hållbart. Det blev naturligtvis ny provsmakning och ytterligare inköp. Hos D’Oliveira köpte vi ett sött vin, medan vi hos ABSL köpte ett mellansött. Två helt olika smakupplevelser, men mycket gott.

Efter en lunch avslutar vi eftermiddagen med besök på ”Adegas de São Francisco” ett gemensamt vinhus för fyra st. olika bolag, bland annat ”Blandy´s”. Hela stället är nu ett museum, med guidade turer, provsmakningsrum och shoppar. Det blir nya provsmakningar och ytterligare en flaska. Nu en 5-årig Malmsey. Det är ett sött vin som passar jättegott till kaffe eller liknande.

Avslutningsmiddag

Hur skulle vi nu avsluta denna semester på bästa sätt?

Efter lite velande hit och dit så valde vi tillslut att gåt till ” Ristorante Villa Cipriani” vilket är ”Reid´s Palace Hotels” lilla informella italienska restaurang beläggen högst upp på klippan vid deras hotell, inte alls långt från vårt, med en skön avslappnande atmosfär och en fabulös sjöutsikt in över staden. Vi passade på att äta och dricka en jättegod italienskinspirerad middag som avslutning på kvällen och denna sköna vecka.

Funchal
Funchal

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *