Levadavandring

Runt om på Madeira finns det ett bevattningssystem som kallas ”Levada”, vilket på svenska betyder ”transportera vatten” (ungefär). Längs med dessa Levador finns det vandringsleder, totalt ca 240 mil. Vi har nu gått längs med några av dessa Levador i ca 5 km. Det var en guidad tur med busstransfer från/till hotellet och lite information längs med turen.

Vandringen

Grönskande dal
Grönskande dal

Själva vandringen var en lagom svår vandring utan några speciella konstigheter. Den startar brant nedför genom en skog av Ljungträd, längs med en körväg. Till slut kommer vi ned till Levadan ”Levada do Risco” som leder fram till ett högt vattenfall. Just nu är det relativt lite vatten i vattenfallet, men vi kan tänka oss hur det kan se ut när det har regnat i bergen och allt vatten ska nedåt. Vi går tillbaks en bit längs med samma väg för att vika av ytterligare nedåt längs med en brant ”trappa”. Nedanför den svänger vi höger för att följa ”Levada 25 Fontes”. Det blir en lite besvärligare vandring bitvis, men inte alls svårt. Det visar sig att vi får gå på själva fundamentets kant utanför Levadan. Det är ca 40 cm brett på sina smalaste ställen. Vid sidan stupar slutningen ganska så brant utför, men den är hela tiden beväxt med träd, bland annat ”Lagerbladsträd” (eller vad vi nu kallar trädet på svenska). Även längs med denna Levada kommer vi fram till ett vattenfall, eller ska vi säga 25 vattenfall. Runt en halvrunt klippa så rinner det ca 25 st mer eller mindre små vattenfall. Även från detta ställe får vi gå tillbaka en bit på samma Levada som vi kom. Vi fick så småningom höra att det hade hänt en olycka bakom oss, det var tydligen en kvinna som snubblat och trillat och olyckligtvis och till och med brutit ett ben. Så helt ofarliga är inte Levadavandringarna.

Vandringen avslutas genom en ca 800 meter kolmörk tunnel genom berget innan vi kommer fram till den södra kusten på Madeira, i och för sig ca 1000 meter över havet, men vi ser havet i alla fall. Den absolut sista sträckan går genom en Eucalyptusliknande skog, innan vi kommer fram till en rastplats där vår buss möter oss.

Levada

Levada
Levada

Levada är ett system av vattenkanaler runt omkring på Madeira. De används för att kunna tillgodogöra sig allt vatten som finns uppe på bergen nere i dalarna och vid kusten.

Bredden på Levadorna varierar från ca 20 cm upp till ca 120 cm och de kan vara upp till en meter djupa. De är gjorda av sten och betong och ibland övertäckta av stenar eller betonglock.

Levadorna följer längs med sluttningarna på bergens sidor så att inte vattnet ska forsa fram alltför fort. Det är det valet som har gjort att det är så lämpligt att ha vandringleder längs med dem.

Efteråt

Nu är vi lite lagom trötta och stela i benen. Vi försöker dock att mjuka upp benen med lite stretching och gott vitt portugisiskt vin. I kväll får det bli en pizza eller något annat mättande i magen.

Vi hörs, hälsningar från

Inger & Mikael

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *