Fredagspromenad

Just nu är vi i luften på väg hemåt, först ska jag dock berätta lite om gårdagen, det vill säga fredagen, innan det handlar om hemfärden.Sedvanlig frukost i stora buffématsalen, med en massa godsaker. Måste faktiskt nämna att det fanns möjlighet att blanda sig en Bloody Mary till frukosten om det behovet finns av återställare. Det fanns med andra ord inte något som saknas i buffén.

Måste också nämna lite om Puerto de Mogán först innan jag fortsätter berätta om fredagens händelser.

Puerto de Mogán är hamnen till byn Mogán och dess omgivningar. Själva byn ligger cirka sex kilometer upp i ravinen lite högre upp men ändå fortfarande i själva dalgången. Hamnen har tydligen varit en betydande fiskehamn för omgivningarna lång tid tillbaka och är fortfarande fiskehamn idag. Många av restaurangerna serverar färsk fisk ifrån båtarna. Någon gång under 80-talet började en exploatering av hamnen. Den byggdes också ut med ordentlig pir och ett hotell, med mera, mitt i hamnen. En liten strandpromenad anlades och det gjordes i ordning en sandstrand. Det fina med byn är att alla byggnader, så som hotellen, är att de bara är tre till fyra våningar höga samt ligger i dalgången. Det enda som klättrar på ena bergssluttningen är den gamla bebyggelsen som har funnits där sedan länge. Så det är en betydligt genuinare Kanarisk känsla än i det högexploaterade områdena så som Playa de Ingles, Puerto Rico med flera. På fredagar är det marknad i byn så då kommer det många extra turister till orten annars är det väldigt lugnt här.

Nu åter till våra aktiviter. Vi tog på oss de bekvämare vandringsskorna och begav oss uppför den slingriga vägen på den västra bergssidan. Det var soligt och varmt men vi tog oss upp i alla fall. Väl där uppe så fortsatte vi ut mot kusten uppe på kammen av ravinen. Nedanför har vi själva Puerto de Mogán och en hisnande utsikt över bergen. Naturen är karg med en låg buskvegetation som enda framträdande växtlighet. Det blåser från havet så det svalkar skönt på toppen. Vi fotar naturligtvis byn och omgivningarna. När vi vänder oss om för att gå tillbaka så framträder Teneriffa med det över tretusen meter höga och snöbeklädda berget Teide vid horisonten. En storslagen vy!

Vandringen nedför gick bra, det började dock mulna på lite grann nu. Vi fortsatte ned mot byn och hamnen just för att besöka fredagsmarknaden. Det visade sig dock att de flesta stånden sålde krimskrams även om en del hantverk och grönsaksstånd också fanns. Till slut hamnade vi längst ut på piren där det finns en restaurang där vi intog vår fredagslunch. Under lunchen kan vi beskåda U-båten som tar ut turister i havet för att titta på fiskar under vattnet. Mikael vill åka den men oturligt nog har de ställt in resten av dagens turer när vi går för att köpa biljetter. Så det blev inget av med det. Det blev bad i poolen istället. Med andra ord kan ni nu räkna ut att vi inte har badat i havet någon gång under hela vistelsen här.

Efter badet tar Mikael sin kamera och går ut bland kaktusarna på hotellet. Det är en massa olika sorter den ena mer annorlunda än den andra. Bilder kommer senare. Plötsligt så börjar det regna, vilket det fortsätter med en stund in på kvällen. Det är egentligen första gången under resan som det stör lite att det regnar. Även om det har kommit en del skurar även andra dagar. Vi lyckas dock till slut både ta oss ned till hamnen för en sista måltid och tillbaka till hotellet för en sista drink med underhållning innan det blev sovdags även den här dagen. I morgon bär det ju av hemåt.

Hälsningar från Puerto de Mogán och Mikael, Inger samt Bosse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *