27 februari – 3 mars 2008
Hey Guy´s, how are you doing?
Nu har det gått en vecka sedan vi senast skrev någon resedagbok. Under den tiden har det dock hänt en hel del. Vi har varit ute på ett äventyr i den Australiska öknen och sett sådana märkvärdigheter så som Uluru och Kata-Tjuta, tillsammans med 21 andra trevliga nyfikna ungdomar.
27 februari
Bussresan startade tidigt på morgonen. Det är 23 st yrvakna och förväntansfulla Australienresenärer, mestadels ungdomar, från olika länder över världen, så som England, Danmark, Tyskland, Italien, Holland, Sverige, USA och Canada som har klivit ombord på bussen och som möter vår reseguide för första gången. Det är en mindre buss med plats för 24 st passagerare och en släpvagn som ska ta oss igenom halva Australien, det var dock inte så mycket plats för benen och handbagaget i bussen, men vi gör vårt bästa för att få lite plats.
Första intressanta stoppet under dagen blir vid Yourambulla Caves, vilket är ett naturområde i vilket det har upptäckts grottor där Aboriginerna har målat sina symboler på väggarna med naturfärger av olika slag. Det är vårt första möte mer direkt med den traditionella Aboriginska kulturen. En intressant och spännande upplevelse. Det går inte med säkerhet att säga något om hur gamla målingarna är men de upptäcktes av de vita människorna bara för ca 30 år sedan.
Kvällen och natten ska tillbringas i en av Australiens mindre städer. Vi ska bo i Parachilna. Det visade sig vara en liten håla med 5 st bofasta invånare, ett st hotel/pub – Prairie Hotel, två st bensinpumpar och en enklare förläggning för backpackers. Vi har en BBQ med kängurukött, emuköttfärsbiffar och kamelkorvar. Det blev en lyckad BBQ och de första trevande samtalen mellan oss deltagare.
28 februari
Denna dag ska vi ge oss iväg kl. 8 så det är uppstigning och frukost kl. 7. Under natten har vi sovit skönt i vanliga sängar och hört världens längsta tåg passera.
Förmiddagen består av en busstur igenom det fina skogs- och bergsområdet Flinders Ranges. Det blev en skakig och kurvig busstur uppför och nedför olika berg och dalar. Vi såg flera olika sorters kängurur och fåglar.
Tillslut hamnar vi i Wilpena Pound National Park servicecenter där vi äter vår lunch. Efter lunchen vidtar en vandring upp till toppen av Mount Ohlssen-Bagge. Det blev vår första lite tuffare vandring vilken tog ca 2 och halvtimme upp och ned för slutningen. Uppifrån toppen kunde vi se den storslagna dalen Wilpena Pound mellan två bergskedjor.
Den här kvällen kommer vi att tillbringa på en annan förläggning. Vi bor på Rawnsley Park station, en före detta fårstation ute i vildmarken. Vi äter en god lammgryta och sitter runt lägerelden. Alla deltagarna har nu börjat att prata med varandra.
29 februari
Den här dagen blev det en längre busstur upp till Coober Pedy, opalstaden så det blev uppstigning kl 5 och iväg med bussen kl 6. Vi kommer fram till Coober Pedy på eftermiddagen. Coober Pedy är en gruvstad där man letar efter opaler. 90 % av världens opaler kommer ifrån området. Det är en mycket märklig stad, ca två tredjedelar av staden finns under jord. De har sina hem nedgrävda i sina gruvhål. En av orsakerna till det är den extrema hetta som det kan bli under sommarmånaderna. Vi fick en guidad vandring i ett opalmuseum dä vi fick se hur gruvbrytningen går till samt hur ett hem under jorden kan se ut. Jag tror inte det var någon av oss i gruppen som skulle vilja byta med någon av invånarna i Coober Pedy.
Kvällen tillbringades på den lokala pizzerian och på stora hotellets pub innan vi kryper in i våra hålor som vår förläggning består av. Gruppgemenskapen stiger nu under kvällen vartefter pizza och öl/vin åker in i magen.
1 mars
Den här dagen blev det en ännu längre bussresa än under gårdagen så uppstigningen och bussresans avfärd är en timme tidigare än under gårdagen. Efter diverse kortare stopp under dagen anländer vi till Yulara, närmaste samhälle intill Uluru (Ayers Rock). Efter en lunch på vår lägerplats så ger vi oss iväg till den stora klippan. Det är ett enda stort klippblock, inte något berg, som ligger utslängt mitt i öknen mitt i Australien. Det är dammigt, hett och massor av små ettriga flugor, men vi ska ändå ge oss av på en ny vandring. De flesta i från gruppen bestämmer sig för att vandra runt hela klippan (ca 9 km) och beskåda den röda ytan på nära håll. 4 unga grabbar bestämmer sig dock för att bestiga den, även om det Aboriginska samhället helst inte vill att vi ska göra det, dessutom är det en inte helt riskfri klättring.
Efter vandringen samlas vi tillsammans med alla andra turister i området för att beskåda den vackra solnedgången vid klippan med ett glas bubbelvin i handen.
Denna kväll blev det återigen en BBQ, denna gång dock med vanligt biffkött. Det blev en lyckad kväll med god mat och mycket skratt innan det blev dags att göra iordning sin ”Swag”. Det är sovplatsen direkt på marken, direkt under alla stjärnor på himlen och det är väldigt många stjärnor här på södra halvklotet. Vi lite äldre valde dock att sova lite bekvämare inne i tältet.
2 mars
För att hinna med att beskåda den lika vackra soluppgången vid Uluru så måste vi stiga upp kl. 4.30 på morgonen. Det fantastiska med solnedgången respektive uppgången är att klippans färg skiftar i många olika kulörer, allt ifrån rött till gråsvart på kvällen och tvärtom på morgonen.
Efter soluppgången åker vi till Kata Tjuta (Mount Olga) vilket är riktiga berg. Här dök det upp en helt annan natur inne i dalarna mellan de olika bergen. Det grönskade från gräs och träd samt ett livligt djurliv, flera kängurur han vi se. Hela området var väldigt fint.
Efter det åkte vi till den sista lägerplatsen som verkligen låg mitt ute i vildmarken. Vi åkte till Kings Canyon. Vi fick laga kvällsmaten över öppen eld i stora grytor. Även denna natt går det att sova ute direkt på marken men vi börjar verkligen bli trötta nu så vi vill försöka sova något så när skönt i alla fall. På natten sprang Dingos omkring precis utanför lägerområdet och ylade till sina kompisar ute i skogen. Det var en härlig känsla att vara så nära den vilda naturen.
3 mars
Den här dagen fick vi lite sovmorgon igen, vi fick sova ända till kl 5. Efter frukosten gav vi oss iväg till Kings Canyon National Park för den sista vandringen ute i vildmarken. Kings Canyon visade sig vara en tredje sorts berg, jämfört med Uluru och Kata Tjuta. Här bestod berget av branta, höga bergsväggar och djupa grönskande bergsskrevor. Uppe på berget ser det ut som om det ligger stor sanddyner, vilket det också har gjort, dock för 360 miljoner år sedan. Berget består alltså av tidigare sanddyner. Ett mycket dramatiskt och spännande landskap att vandra runt i.
Efter den vandring startade den sista bussresan in till Alice Springs. Väl i staden släpps vi av på olika ställen i staden. Vi har bokat in oss på hotellet Aurora at the Mall, vilket blev riktigt bra. Sköna sängar och ett luftkonditionerat rum.
Flera ifrån gruppen träffas på ett backpackersställe under kvällen för en sista gemensam måltid innan vi splittras för alltid. Även om det finns de inom gruppen som säkert kommer att hålla kontakten framöver.
Varma, soliga och dammiga hälsningar från
äventyrarna Inger & Mikael