Header image  
En utökad reseberättelse  
 
 
 
 

 
 
Great Ocean Road

Söderut


21 februari

När Inger vaknade på morgen den 21 februari var Mikael redan uppe och chattade med barnen kl. halv 8 på morgonen (det var halv 10 på kvällen innan hemma i Sverige). Vi var tvungna att använda den Internetaccess som vi hade så mycket som möjligt. Från Ballarat åkte vi ner mot kusten till Geelong, några mil söder om Melbourne, för att sedan följa kusten västerut. Hamnade först i Torquay där Great Ocean Road, den världsberömda kustvägen längs med södra oceanen börjar. Här finns det många stränder och stora vågor som alla surfare dras till. De vill gärna kalla sig för surfarnas huvudstad. Vi fick dock inte se några proffsiga surfare, bara några nybörjare som provade på i vågorna. Det ser hemskt svårt ut, det finns ju ingenting att hålla sig i. Vi upptäckte att det blåser bra här utmed kusten och molnen finns kvar. Det är inte mer än c:a 20 grader heller! Inger kör vidare via olika små byar och otroligt fantastiska vyer över kusten. På vägen såg vi flera vilda koalor uppe i sina träd. Hamnar så småningom i Apollo Bay. I Apollo Bay bor vi på ett mycket fint YHA som försöker vara så ekologiskt som möjligt.


22 februari

Efter god frukost far vi vidare längs med Great Ocean Road mot Port Fairy. Först stannade vi till vid Cape Otway lightstation, den äldsta fyren i Australien. Här blåser det 20-25 m/s i byarna, vilket det fortsätter med under hela dagen.
Hela dagen innebar flera stopp och kortare promenader för att beskåda den ena efter den andra mer eller mindre fantastiska klippformationen ute i vattnet. Vi såg sådana berömdheter som t ex "12 Apostles" och "The London Bridge". Här var mycket folk och mycket fotograferande både till höger och vänster. Tyvärr var ju inte vädret det bästa fotograferingsvädret men det blev en del bilder i alla fall. Kvällen tillbringade vi i Port Fairy på en trevlig fiskrestaurang med god mat och lite gott Australien vin.


23 februari

Port Fairy visade sig vara en gammal fiskeby med flera historiska byggnader, i varje fall historiska enligt Australisk historiebeskrivning, de är ju inte äldre än ca 150 år. Naturligtvis finns också Aboriginska historiska platser också som är betydligt äldre. Vi gick en förmiddagspromenad i staden och tittade på en del byggnader och kollade in folkvimmlet. Sedan fortsatte färden förbi Portland och Nelson in i South Australia. Till slut hamnade vi i Mt Gambier. Det är en större stad utan några högre hus, de har högst två våningar, så staden är stor till ytan. (Alla Australiska städer utom miljonstäderna ser ut så.) I staden finns det en del geologiska intressanta platser att titta på. Bland annat en kratersjö som har blått vatten under månaderna november - mars och grått vatten mars - november. De har även anlagt trädgårdar i några ihopprasade kalkstensgrottor, det var mycket annorlunda och vackert.

 

 
Utmed sydkusten.