Header image  
En utökad reseberättelse  
 
 
 
 

 
 
I Söderut!

Söderut

Vi lever och allt är bara bra med oss. Det har visat sig vara svårare än vad vi trodde att få tag på trådlösa nätverksanslutningar ute på landsbyggden. Nu har vi dock hamnat på "Alfred Motor Inn" i Ballarat, Victoria ca 11 mil nordväst om Melbourne. Så nu ska vi försöka att lämna en liten reseberättelse så här långt över vad som hänt.

12 februari

Idag tisdag den 12 feb hämtade vi ut vår första hyrbil. Den ska vi ha på vår väg till Adelaide via Melbourne längs sydkusten. Efter lite felkörningar och omvägar inne i Sydney så lyckades vi till slut ta oss ut söderut via motorväg 1.

Det är ett litet äventyr att börja köra på vänster sida av vägen, även om vi har provat på det förut. Det är ju inte bara det att alla kör på fel sida allt sitter ju dessutom på fel sida i bilen. Inger räknade ut att jag använde vindrutetorkarna 12 gånger istället för blinkers idag. Det är när det är lite trafik som det är svårast att komma ihåg att hålla till höger, men å andra sidan gör det ju inte så mycket om man kör lite fel om det inte finns några andra bilar i närheten just då.

På vägen söderut så åkte vi på olika vägar. Bland annat så hamnade vi på en "turistväg" utmed kusten, ute i vattnet, eftersom de hade byggt vägen på pelare och plattformar utanför klippväggen i vattnet, väldigt utsökt och fint.

Vi stannade till en stund i Kiama för att titta på naturens konstverk, ett "Blowhole", dvs ett hål i berget ur vilket havet skapade vattenkaskader när Stilla Havets stora vågor rullade in.

Till slut har vi hamnat i Grenwell Point, en mindre semesterhålla ute i kustbandet men ändå skyddat från det öppna havet. Hela området runt Jervis Bay är mycket fint. Vita stränder, gröna ängar, gulliga kossor men också vilda djur. Det ska finnas kängurur i området men vi har bara sett varningsskyltar och en ihjälkörd sådan.

13 februari

Efter lite morgonbestyr med frukost och packning så kom vi iväg söderut. Idag den onsdag den 13 feb får Inger köra så att även hon får känna på vänstertrafiken. Efter dagens tur räknade vi ihop till 6 blinkningar med vindrutetorkaren. Kom dock ihåg att mina tolv fel-blinkningar startade i Sydney där jag svängde ca en miljon gånger på en kvart.

Vi harförsökt att få syn på kängurer idag men inte lyckats. Vi åkte till en strand som heter "Pebbly Beach" i Murramarang national park där de ska leva i vilt tillstånd. Ibland så brukar de visst komma ner på strandängarna för att beta gräs men också "bodysurf" på vågorna från Stilla Havet. Vi hade dock otur, inga kängurer syntes till. De enda vi såg i djurliv var någon sorts nyfikna Papegojor som kom fram och satte sig på vår bil.

14 februari

Första anhalt på dagen blev Central Tilba. En liten gammal guldgrävarby från 1800-talets guldgrävarrush. En mycket pittoresk by bland gröna dalar och berg. Byn har överlevt på grund av att den har ett välrenomerat mejeri med god ost.

Sedan åkte vi vidare söderut förbi byarna Bermagui, Tathra, Merimbula, Eden och så småningom åkte vi in i nästa delstat, Victoria och ned till kustbyn Mallacoota. Vi passerade flera fina stränder där solen sken och havet var turkos. Men på kvällen i Mallacoota var det molnigt och duggregnet hängde i luften. Vi var dock glada ändå. Vi övernattade här på ett motell där vi kunde parkera bilen precis utanför dörren.

15 februari

Vi vaknade i ett kallt rum men som tur var så fanns det varmt vatten i duschen. Vi fortsatte därifrån längs med kusten västerut vidare in i Victoria.

Hamnar så småningom i Cape Conran, en naturskön kustpark med en stor strand helt orörd utav människan. På vägen såg vi för första gången en livs levande känguru, visserligen inte större än en halvmeter. Vi gick en promenad längs med klipporna för att kolla efter sälar. Det enda vi såg var en del sportfiskare. De tycks finnas varhelst man än kommer i världen. Området var ytterligare en pärla utmed Australiens kust. Dagens etappmål blir Lake Entrance. Ett ställe med en enastående fantastisk strand "Ninety Mile Beach" dvs 14,5 mils stranden. Här tog vi i på YHA (vandrarhemmet). Vi hann också med att gå en promenad på stranden och i staden. På kvällen provade vi den väldigt Australienska seden BYO - "Bring Your Own" dvs. ta med eget dricka på restaurangen, t ex en flaska vin.

16 februari

Denna dag blev det en lång bilresa. Vi åkte från Lake Entrance bort till Phillip Island. En ö ca 13 mil söder om Melbourne. Det hände inget speciellt under dagen men på kvällen upplevde vi en av resans absoluta höjdpunkter hittills. Vi fick se de små pingvinernas parad upp ifrån havet över stranden till sina bohålor uppe på kullarna. Pingvinerna är ca 33 cm höga, väger ca 1 kg, är väldigt försiktiga men otroligt söta när de springer över stranden. Det är omkring 900 pingviner som ska upp över stranden varje kväll. Vi tillsammans med tusentals andra turister beskådade detta naturfenomen. Se mer på om detta på www.penguins.org.au

17 februari

Vi bestämde oss för att stanna ytterligare en natt på Phillip Island. Så denna dag tog vi en tur runt om på ön och besökte en del andra intressanta naturmiljöer. Vi startade med att besöka en Koalapark där vi fick se flera Koalor som allihopa låg och samlade krafter för att orka äta. De sover nämligen ca 20 timmar om dygnet. En mycket trevlig lagom stor naturpark med ett äkta engagemang för djurens bästa.

Nästa ställe blev den västliga udden av Phillip Island och Nobbies Centre. Ett sälområde med Australiens livligaste sälkoloni. Tyvärr var alla sälarna ute på sina klippor så att man endast kunde se dem med kikare. Men vi fick se otroliga klippformationer och flera havsfåglar inklusive några pingviner.

Sedan var vi till öns enda insjö. Det fanns flera andra sorters fåglar där. På vägen tillbaka stannade vi vid en vingård och till slut hamnade vi i en annan liten hamnby där sportfiskarna höll på med att ta upp sina båtar för dagen. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Phillip Island var ett mycket trevligt ställe. Vädret gjorde naturligtvis sitt till, det var ca 30 grader C och strålande sol hela dagen.

18 februari

Den här dagen bestämde vi oss för att åka mot Melbourne men vi vill inte in och åka bil och bo mitt inne i storstan. Så vi åker mot en nationalpark som heter Dandenong Ranges. Vi hittar ett motell i förorten Upper Ferntree Gully efter att ha åkt omkring i skogen under dagen. Bland annat så hittade vi en liten by uppe på berget som heter Olinda där de hade väldigt goda pajer till lunch. I en annan by fick vi se en smalspårig järnväg med ånglok. Dagen har varit fortsatt varm och solig.

19 februari

Den här dagen när det ska bli 35 grader varmt så bestämde vi oss för att åka in till Melbourne City. Vi lämnade bilen vid motellet och tog förortspendeln in till staden. Efter ca en timmes tågresande med många stopp hamnade vi mitt i Melbourne City på Flinders Street Station. Nu startade en kamp mot hettan men vi överlevde.

I Melbourne han vi med att beskåda Federation Square, Cook´s Cottage, Parliament House, Princess Theater, ta en historisk spårvagn till det nya området Docklands, se Webb bridge, besöka Melbourne Aquarium och upp till observations våningen i Rialto tornet. Efter detta var vi totalt slut och hungriga. Vi hittade en grekisk restaurang i de grekiska kvarteren innan vi åkte tillbaka till motellet för en skön natts sömn.

20 februari

När vi vaknade idag kunde vi snabbt konstatera att vädret har slagit om, det regnar och är bara ca 20 grader varmt. Melbourne jublar av lycka över regnet som kommer men vi tyckker naturligtvis att det är lite trist, men vi överlever. Vi bestämmer oss för att åka till Ballarat, en guldgrävarstad ca 11 mil nordväst om Melbourne.

Resan startade med en spännande färd rakt igenom Melbourne City för att komma ut på andra sidan av staden. Vi körde fel bara en gång. Tillslut kom vi ut på motorvägen mot Ballarat. Vi hade regn hela vägen från Melbourne till Ballarat. I Ballarat har vi besökt ett friluftsmuseum "Sovereign Hill" som beskriver 1850-talets guldrusch i området. Det är en hel liten stad med diverse levande inslag så som guldsmältning, hjultillverkning, etc. Det ingår också ett Guldmuseum med utställningar som fokuserar på användandet av guldet genom historien i Ballarat och världen.


 

 
Nya otroliga djur och fantastisk natur.